3.12.2022 | събота | 04:17

„Постоянство“ e думата на 2021 г.

Публикувано:

Сподели поста:

„Постоянство“ (perseverance) е думата на 2021 г. според речникa на Cambridge, предаде Sky News. Изборът е направен в чест на марсохода „Perseverance“, който в момента извършва изследвания и търси живот на червената планета.

Любопитни потребители са търсили смисъла на думата в английския речник цели 243 000 пъти през годината, като в периода от 19 до 25 февруари, когато “ Perseverance“ направи последното си спускане, търсачката е отчела 30 487 пъти.

Определението на perseverance в речника на Cambridge е „непрекъснато усилие да се направи или постигне нещо, дори когато това е трудно или отнема много време“.

От януари 2021 година, търсенията в уебсайта на Cambridge Dictionary са се увеличили за думите: „insurrection“ (въстание), „impeachment“ (импийчмънт), „inauguration“ (встъпване в длъжност) и „acquit“ (оправдаване), тъй като президентският вот в Америка привлече внимание в световен мащаб.

Според редакторите на речника, търсенията открояват ясна тенденция, любопитството на хората, които използват Cambridge Dictionary, да е свързано със световни събития и процеси.

В началото на ноевмри речникът на Оксфорд пък определи за дума на 2021г. „vax“, която означава ваксина или ваксиниране.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...