fbpx
27.8 C
София
9 август 2022 | вторник | 14:29

Посрещнахме Джулай морнинг за 36-ти път

Посрещането на изгрева започва като на шега, когато през 1986 година група приятели, почитатели на рок музиката, се събират на плажа

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Традицията за посрещане на изгрева на първи юли или Джулая тръгва от Варна преди 36 години

Десетки се събраха край морския бряг, за да посрещнат Джулай морнинг,на плажа във варненския квартал Аспарухово. На 1 юли посрещането на новия ден е особено специално.
Годината е 1980, мястото – южният плаж във Варна, участниците – четири или пет души, а идеята е на Виолин Станкович.

През есента на същата година повечето отиват в казармата и срещите се прекратяват. Следващата известна сбирка по този повод е през 1984, след това през 1985 (пак на южният плаж във Варна). Едва през 1986 идеята започна да набира популярност и се провежда първото събиране в Камен бряг. „Джулай морнинг” –

Посрещането на изгрева започва като на шега, когато през 1986 година група приятели, почитатели на рок музиката, се събират на плажа.

По това време властите преследват събиранията на неформални групи и за да не бъдат безпокоени, младежите пренасят купона си на вълнолома, където посрещат изгрева на слънцето с хита на Юрая Хийп – „Джулай морнинг”.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here