fbpx
More

  „Последният залез“ преобрази площите на депото за неопасни отпадъци в Габрово

  Спектакълът повдига темата за екологията под мотото „Икономия на средствата“

  Тазгодишното Габровско биенале повдигна темата за екологията под мотото „Икономия на средствата“.

  Едно от официалните събития по повод откриването на 25-тото издание на биеналето бе танцово-театралният имърсив спектакъл „Последният залез“. Коста Каракашян, Антония Георгиева и Карлос Айер са режисьори на спектакъла.

  „Последният залез“ избра алтернативно пространство за своя сцена и– Габрово, където отбеляза 3 вечерни представления при пълен капацитет. Успешната колаборация между режисьорите и танцьорите в този проект осъществи нови форми за комуникация със зрителите, които бяха въвлечени в силно сетивно преживяване и реагираха с овации за идеята.

  Освен специално създадените декори в представлението присъстваха и много предмети от Депото, заделени и преобразувани в ефектни картини като “Симулираната реалност”, в която героите наречени Корпорацията манипулират зрителите да вярват, че климатичните промени са нещо, от което може да се предпазим.

  Сред гостите бе Петко Койчев, директорът на Драматичен театър – Габрово , който съдейства на екипа с техническо оборудване, както и отличените с награди от тазгодишното Габровско биенале артисти от Украйна Дария Пугачова (носител на Голямата награда “Златен езоп” в раздел Съвременно изкуство в състав Даша + Жанар) и Денис Шантар (Награда на град Габрово за млад обещаващ автор).

  Кампанията на проекта включва и портрети на артистите от „Последният залез“. Чрез тях те разказват повече защо са част от проекта и как са решили да застанат зад акцията на “Грийнпийс” – България за забрана на рекламите и спонсорството от компании за изкопаеми горива. Освен представлението публиката стана част и от онлайн образователна кампания за вредата от изкопаемите горива под формата на имейли изпратени от името на героите в представлението.

  Танцовите артисти от спектакъла Искра Даскалова, Кръстьо Методиев, Селене Жирон и Карлос Айер се включиха и в социално-ангажираната картина номер 13 на Габровския карнавал “Зелен тец”, а за заключение на премиерата артистите се срещнаха с публиката в атрактивната “Симулирана реалност”.