fbpx
More

  Посланиците на страните от Европейския съюз ще обсъдят френското предложение за РСМ

  Промяна в конституцията на Северна Македония ще гарантира спазването на правата на българите там, а ЕК ще извършва мониторинг

  Посланиците на страните от Европейския съюз ще обсъдят френското предложение за вдигане на ветото на България за Република Северна Македония и започването на преговори за членство със Скопие и Тирана. Заседанието ще се състои тази вечер в Люксембург.

  Позицията на България по преговорната рамка, предложена от френското председателство, се очаква да бъде изразена от Външната комисия на Народното събрание, след като на 15 юни правителството прие всички решения, свързани със спора със Северна Македония, да се взимат от Народното събрание.

  Ако тази вечер България представи положителна позиция по предложенията на френското председателство, се очаква във вторник на заседанието на Съвета по общи въпроси да бъдат одобрени преговорните рамки и съпътстващите ги документи, а на срещата на върха за Западните Балкани в четвъртък да бъдат одобрени датите за започване на преговорите.

  Френското председателство и европейските институции приеха българските искания за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка.

  Промяна в конституцията на Северна Македония ще гарантира спазването на правата на българите там, а Европейската комисия ще извършва мониторинг, който включва и дискриминацията, и езика на омразата, пише БНТ. Включено е и изискване за прилагането на двустранните договори между България и Северна Македония, както и обща декларация за македонския език.