fbpx
27 C
София
12 август 2022 | петък | 15:48

Португалия забрани пластмасовите прибори за еднократна употреба

Мнозинството от гражданите на страната приветстват решението

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Португалия сложи край на употребата на еднократни пластмасови изделия. Забраната е във връзка с Директивата на ЕС от 2019 година, която има цели използването на пластмаса да бъде драстично намалено до 2030 година.

Независимо че еднократните прибори, чинии, клечки за уши и др. вече са забранени, търговците в страната имат гратисен период до септември 2022 година, през който пластмасови изделия ще могат да се продават и употребяват, информира БНТ.

Следващата голяма цел е редуцирането на използването на пластмасови кутии за храна. Очаква се това да се случи най-рано през 2026 година, като португалското правителство се надява до тогава употребата им да е с поне 80% по-малко.

Мнозинството от португалците приветстват забраната за еднократни пластмасови изделия, но има търговци, според които алтернативните варианти струват по-скъпо и се поемат изцяло от бизнеса, а това намалява печалбите им.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img