fbpx
More

  Пореден голям успех за Мария Петрова

  Българката стана член на техническия комитет на Световната федерация по художествена гимнастика

  България вече ще бъде по-високо представена в световната федерация по художествена гимнастика (ФИГ). На провеждащия се в момента в Анталия, Турция конгрес на федерацията, трикратната ни световна шампионка Мария Петрова бе избрана за член на техническия комитет.

  Управителният съвет на БФХГ издигна кандидатурата на Мария Петрова с думите:

  “Нейните възможности, заслуги и натрупан опит като председател на ТК по художествена гимнастика в Европа, както и нейната личност са достатъчен атестат за решението на УС на БФХГ да вярва, че шансовете й са големи при сериозната конкуренция, която ще има. Самата Мария Петрова е съгласна да продължи пътя и кариерата си, кандидатирайки се за престижното място. Ние смятаме, че тя е достатъчно позната от колегите в света, радва се на тяхното уважение и би могла да бъде много полезна за развитието на световната художествена гимнастика. Работата й като председател на ТК на Европейската гимнастика доказа прекрасните й възможности и работа в екип.”

  Петрова стана един от седемте нови членове, избрани сред 17 кандидати. Тя получи 49 гласа, което е втори резултат в избора, като Наталия Буланова от Азербайджан има същия брой точки. Най-много точки събра германката Изабел Саваде, съобщават от БФХГ.

  По-рано японецът Моринари Ватанабе беше преизбран за президент на Международната федерация по гимнастика на Конгреса на ФИГ в Анталия (Турция).

  На поста вицепрезидент беше преизбрана петкратната олимпийска шампионка по спортна гимнастика Нели Ким от Беларус. Вицепрезиденти на организацията станаха още Али Ал-Хитми от Катар и Суат Челен от Турция.