fbpx
More

  Пореден ден на война в Украйна, над 3.3 милиона души са напуснали родината си (ВИДЕО)

  Президентът Зеленски осъди нестихващите нападения над Мариупол

  25-и ден продължава руската инвазия в Украйна. Сирени за въздушна опасност тази сутрин отново събудиха жителите на редица украински градове.

  Над 3,3 милиона украински бежанци вече са избягали от страната.

  Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди непрестанните бомбардировки на Москва над Мариупол, пристанищния град, обкръжен от руски войски в югоизточната част, като ги нарече „терор, който ще се помни за векове напред“.

  Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук заяви, че днес ще бъдат отворени седем хуманитарни коридора, за да могат цивилните да напуснат районите на фронтовата линия.

  Украинските военни обвиниха Русия, че „умишлено създава условия за хуманитарна криза“ в районите, които нейните войски заемат. В доклада се посочва, че вместо да започнат нови офанзиви, през целия вчерашен ден руските сили са били до голяма степен фокусирани върху попълване на загубите и ремонт на повредено оборудване. Тази сутрин представители на град Мариупол съобщиха, че Москва вчера е атакувала и разрушила училище, в което са се приютили 400 души. Засега не се съобщава за жертви и няма независимо потвърждение на тази информация.

  По-рано кметът на Мариупол каза, че улични боеве пречат на усилията за спасяване на оцелелите хора, затрупани под останките от театъра, който беше атакуван от руските сили тази седмица. Руски части са обстрелвали болницата в северния град Чернигов. Кметът Владислав Атрошенко заяви, че градът е в хуманитарна катастрофа – няма електричество, отопление и вода, а почти цялата градска инфраструктура е разрушена.

  Междувременно руското министерство на отбраната заяви, че отново са били използвани най-новите хиперзвукови ракети „Кинжал“ в Украйна, като е било унищожено място за съхранение на гориво в южната част на страната.

  Украинската армия съобщи за интензивни боеве през вчерашния ден срещу руски войски, настъпващи в Донецка и Луганска област. Град Николаев отново е бил подложен на многократни въздушни нападения. Няма актуални данни за причинените жертви и разрушения. 

  Русия не успява да получи контрол над въздушното пространство на Украйна, една от основните цели на Москва, твърди британското министерство на отбраната. Продължаващият им неуспех да постигнат това значително забавя оперативния им напредък.

  В поредното си видеообръщение тази нощ украинският президент Володимир Зеленски се обърна към гражданите на Русия с въпрос за човешките загуби, които страната им търпи в тази война. „Ние прекрасно разбираме, че Русия разполага с бездънен човешки потенциал и достатъчно много техника“, каза Зеленски и попита:

  „Какво направиха с вас за тези години, че вече не се впечатлявате от човешките си загуби. Нищо ли не значат за вас вече думите син, майка, баща. Вече са убити над 14 000 ваши войници. Това са 14 000 майки, 14 000 бащи, това са жени, деца, роднини и приятели. Не забелязвате ли това? А жертвите ще растат докато продължава тази война. Тази ваша война, на Русия против Украйна, на нашата земя“.

  По-късно днес Зеленски ще направи видеообръщение към членовете на израелския парламент. Израел изглежда не желае да застане твърде ясно на страната на Украйна, тъй като се опитва да поддържа работни отношения с Русия и да действа като посредник в конфликта. Украинският президент, който е от еврейски произход, вече разговаря с други законодатели по света – включително с американските, британските и германските и отправи молба за подкрепа.

  САЩ са повдигнали неофициално пред Турция въпроса за възможността Анкара да изпрати своите руски системи за противоракетна отбрана С-400 на Украйна, съобщават източници, цитирани от агенция Ройтерс. Искането е било споменато по време на посещението в Турция на американския заместник държавен секретар Уенди Шърман по-рано този месец.