fbpx
More

  Ползите и рисковете от въвеждането на еврото в България ще бъдат обсъдени на кръгла маса в парламента

  По темата бяха проведени и два коалиционни съвета, в които участваха представители на управляващата коалиция

  Ползите и рисковете от въвеждането на еврото в България ще бъдат обсъдени на кръгла маса днес от 9:30 часа в зала „Изток“ на Народното събрание. 

  Събитието се организира от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание с председател Любомир Каримански (“Има такъв народ“).

  Форумът на тема „Инфлация и икономически растеж. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове“ събира представители на Световната банка, Международния валутен фонд, Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка, Българската народна банка, работодателските организации, синдикати, представители на академичната общност. Основните теми, които ще бъдат обсъдени, са свързани с инфлацията преди войната в Украйна, както и системно важни критерии за приемането на страната ни в Еврозоната, допълва БТА.

  В петък председателят на бюджетната комисия в парламента алармира, че Националният план за приемането на еврото в България е в дневния ред на Министерския съвет, въпреки липсата на анализ. По темата бяха проведени и два коалиционни съвета, в които участваха представители на управляващата коалиция – „Продължаваме Промяната“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „БСП за България“. Именно въз основа на тях председателят на бюджетната комисия напомни на коалиционните си партньори, че е била постигната договорка Министерство на финансите да изготви предварителен анализ на ползите и рисковете с въвеждането на еврото от 1 януари 2024 г.