3.12.2022 | събота | 07:53

Полската банка за развитие готова да инвестира в ядрена централа у нас

Публикувано:

Сподели поста:

Полската банка за развитие е готова да инвестира в строежа на нова ядрена централа в България, обяви заместник-председателят на Управителния съвет на финансовата институция – Павел Нерада.

Банкерът изключи възможността поляците да участват в замърсяващи проекти, които предполагат използването на въглища, но отвори вратата за дискусии по отношение на ядрената енергия и природния газ.

Полската банка беше сред първите, които осигуриха капитал на новосъздадения фонд „Три морета“ в Люксембург. Неговият капацитет ще бъде около 1 милиард евро, а в него България участва с около 20 милиона.

„Фондът купува акции. Това означава, че всички проекти, в които участва, трябва да носят печалба на акционерите. Тези проекти трябва да са свързани със стратегическите приоритети на инициативата „Три морета“ – енергетика, логистика, транспорт и дигитализация. Важен елемент е проектите, в които участваме, да бъдат полезни за повече от една държава или необходими за минимум две“, обясни Нерада.

Той припомни, че фондът вече е инвестирал в три държави, които реализират проекти за соларни паркове, а една от тях е България – в пловдивското село Караджалово.

До момента организацията е оценила над 200 проекта в региона, а до края на годината ще инвестира в два. Очаква се в първото тримесечие на следващата година да бъде набрано допълнително финансиране в размер между 3 и 5 милиарда евро.

„Един от основните въпроси, които получаваме, е има ли политическо влияние във взимането на решения. Фондът обаче е структуриран така, че това нещо просто не може да се случи“, допълни банкерът.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.4 °
4.8 °
88 %
2.1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
11 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...