fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 06:53:27
петък | 20.05.2022 | 06:53:27
5.7 C
София

Полша критикува Германия за бавната реакция за „Северен поток 2“

Ödjewt Моравецки ще апелира ЕС да наложи мита от около 35%  върху руския нефт, газ и въглища

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В интервю пред германския вестник „Билд“ полският премиер Матеуш Моравецки оцени като “опит за изнудване” спирането на доставките на руски газ за Полша и България и каза, че това няма да доведе до нищо.

„Полша е подготвена, построихме терминал за втечнен газ, за да компенсираме недостига. Нашият Балтийски газопровод от Норвегия също е почти готов. Няма да бъдем изнудвани! И няма да плащаме с рубли за руски газ. Русия показва, че нейната икономическа и договорна надеждност е нулева.”

Във връзка с газопровода „Северен поток 2“ Моравецки посочи, че „обратът в германската политика беше закъснял“. И подчерта, че решението за “Северен поток 2″ беше взето след нахлуването в Крим и Източна Украйна. „Ние, поляците, никога не сме си правили илюзии за последиците от политиката на Кремъл. Казвам: по-добре късно, отколкото никога!”

Моравецки също така каза, че Варшава ще апелира пред Европейската комисия ЕС да наложи мита от около 35 процента  върху руския нефт, газ и въглища, допълва БТА. 

„Тези, които спазват ембаргото, ще трябва да плащат за по-скъп втечнен газ или петрол от други източници. Затова е справедливо вносът на руска енергия да стане значително по-скъп.“

Полският премиер каза, че очаква от германското правителство три неща: “Оръжия, санкции и финансова подкрепа за Украйна! Оръжия, които могат да се използват веднага, без да е необходимо месеци обучение. Санкции, които влизат в сила незабавно – дори и ако живеем с ограничения в продължение на няколко месеца. Не трябва да се предаваме сега. Говорих за това и с канцлера Шолц”.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук