fbpx
More

  Над 23 000 места за настаняване вече са записани в новата програма за украински бежанци

  Новата хуманитарна помощ започва от 1 юни

  Над 23 000 легла в места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, вече са записани в новата хуманитарна програма за настаняване на украински бежанци. Само за два дни процентът на желаещи от хотелите, които и в момента са подслонили хора с временна закрила, нарасна от 30% на 50%. Освен тях в програмата са се записали и още 60 нови хотела. Това съобщиха от Министерски съвет.

  Новата хуманитарна програма за настаняване на разселени от Украйна лица започва от 1 юни и предвижда два варианта – 15 лв. за легло и храна или 10 лв. само за легло. Програмата не покрива допълнителни услуги като почистване на стаи и пране на бельо. 

  Междувременно, както по-рано съобщи ръководителят на Оперативната координационна група и председател на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, се наблюдава засилен поток обратно към мирните райони на Украйна.

  Само за последното денонощие три пъти повече хора са напуснали България, отколкото са влезли – 3076 са напуснали, а са влезли – 901. Забелязва се интерес и към различни точки от вътрешността на страната от украинците. На правителствения портал е създадена специална секция, в която украинците могат да се запознаят с областите на България, техните географски особености, основни поминъци, традиции и др.