Политологът доц. Антоний Гълъбов за NewsONE TV: Румен Радев ще заложи на политически фигури, не на експерти

Хората не бива да залагат при избори като в казино, категоричен е експертът

0
198

Шансовете за изпълнен мандат намаляват и като че ли волята за реализиране на третия мандат изчезва, каза в коментарното студио на NewsONE TV доц.Гълъбов. Правителствената криза много бързо прерасна в парламентарна и най-вероятно вървим към избори, допълни  той. 

“Готовност да осъществи мандат има Демократична България, но тя е малка партия. Дори и с много сериозна подкрепа, тя трудно може да формира мнозинство и да удържи мандата, дори и да го спечели. Решението на Румен Радев ще покаже как той вижда следващото управляващо мнозинство. Това, което се случва зад димната завеса от скандали, това, което се подготвя, е профилът на следващото управляващо мнозинство в 48-ото събрание”, каза още политологът, анализирайки разиграването на третия мандат. 

Антоний Гълъбов коментира поведението на ИТН, определяйки ги като “труден партньор за водене на преговори, тъй като са различен политически проект, който има за цел да промени цялото политическо представителство”. 

Най-важното, което трябва да разберат от ПП, е да променят своята представа как се управлява, да променят декларациите си и отношението си към воденето на преговори, смята доц. Гълъбов.

Той определи склоняването на отделни народни представители да подкрепят ПП като политическа корупция и търговия с влияние.

Политологът коментира и темата за връщането на хартиените бюлетини: “Големият проблем, който създаде 45-ото НС с въвеждането на машинния вот, не  е решен. Няма обяснение защо в секциите с до 300 избиратели гласуват само на хартия, а онези над триста – задължително на машина. Освен това стана ясно, че при възможност да избират, само 25-27 процента избират машините. В същото време, ако в София в някои секции към 45-50 процента гласуваха с машини, то в цяла кърджалийска област този процент е 8. Машините наистина въведоха скрит ценз – и образователен, и възрастов, и по местоживеене.” 

Действията на Рашков по време на предходната кампания бяха определени от Антоний Гълъбов като “целенасочени”, със задачата да окажат влияние върху предизборната кампания и действията на МВР без съмнение оказват такова върху изборния резултат.

“Ние вече имаме поглед върху служебните кабинети на Радев и онова, което е важно, е че той се спира на хора с политическо минало, той не търси чисто експертно правителство. Очаквам отново подобен тип профил на служебното правителство”, каза политологът, като в същото време подчерта, че последният избор на Радев – Кирил Петков,  не е с политически опит, като останалите му предложения, че има много сериозен проблем с познанията за държавно управление и за управление на публични институции. 

Относно приоритетите на бъдещите избори, Антоний Гълъбов каза: “Най-важният въпрос е хората да бъдат мотивирани да излязат да гласуват. Нашите партии имат криворазбраната представа, че ако мотивираш само собствените си избиратели, а отблъснеш всички други, ти ще станеш “по-тежък”. Не е така. Всеки политически субект трябва да мотивира всички избиратели, защото качеството на една демокрация зависи от това дали гражданите участват в нейното развитие. Ако оставим само политическите партии, виждаме докъде стигаме. Защото, ако перифразирам една известна мисъл: “Политиката е много сериозно нещо, за да бъде оставено само на политиците”.

Какво да очакваме от новите политически проекти, както и дали алтернативите са винаги нещо хубаво – вижте в анализите на доц. Антоний Гълъбов  в Коментарното студио по NewsONE TV с водещ Владимир Таков.