fbpx
18.5 C
София
12 август 2022 | петък | 11:17

Политическият цирк свърши, но не за дълго

Истинската промяна ще дойде, когато управляващите скъсат със зависимостите от посолства и корпорации

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Месец и 5 дни, откакто кабинетът “Петков” беше свален след гласуван вот на недоверие. Толкова време продължи и политическият цирк, който пък преди това българинът гледа повече от 30 години и на когото вече не обръща внимание. 

За всеки нормален човек беше ясно още в началото какъв ще бъде изходът и че раздаването на мандати и задържането им е просто поредният трик да се удължава агонията на умиращия кабинет и 47 парламент. Всъщност и двете просъществуваха рекордно кратко време. За всичко това обаче си има логично обяснение.

Неведнъж написах, в отговор на коментари и публикации на фенове на “Продължаваме Промяната” в социалната мрежа, че българинът вече няма да търпи някой да се учи да бъде политик безкрайно дълго време. Да, промяна няма как да се случи за 6 месеца, но може да започне, а такава реално не се случи в ключови сфери, с изключение на “големия успех” на Кирил Петков, Асен Василев и Надежда Йорданова да закрият спецправосъдието. Неколкократно се позовах на думите на Апостола: “Дела трябват, а не думи”, но както него, така и аз, и малцина разбраха какво искам да кажа. За това днес се стигна и до писането на тези редове.  

Преди ден пък транспортният министър в оставка се похвали, че за първи път от 10 години БДЖ били на печалба. Обикновеният човек може и да заблуди, но не и тези, които знаят и са чували за кризисен ПР. Ясно ми е, че за изборите пораженците ще се пременят и ще започнат да тръбят колко много са искали да направят нещата, но все някой им е слагал прът в колелото. Нищо, че бяха в коалиция с още три партии, мислещи и жадуващи за реформи и промени в много области. 

Реалността обаче е друга – Петков и Василев разбраха, макар и не по добрия начин, че държава не се управлява като фирма. Наглостта, удрянето с юмрук по трибуната в парламента, крещенето и неумението да се владеят не им донесоха дивиденти. Разходките и усмивките също. Демонстрирането на близки и семейни отношения помежду им също. 

Адекватното управление и носенето на политическа отговорност са умения, които малцина притежават. Видя се, че “промяната”, въпреки престоя на някои хора в Харвард и международни учебни заведения, не се случи. Освен това те не използват наученото оттам, а може би и не знаят какво е то. 

За 7 месеца се наслушахме на приказки, които очаквано останаха без съдържание. Факт е, че който много говори, нищо не прави или ще го кажа с поговорката “Куче, което лае, не хапе”. Чухме и видяхме обвинения срещу всички и всичко, без реално да се направи нещо, за да се предотвратят или решат множеството кризи, които Петков и сие създадоха. 

Привържениците им ще попитат какво толкова пък са сгрешили? И ако има такъв въпрос, аз бих попитал дали наистина не виждат какво се случи? Казано накратко – управлението на Петков и Василев се превърна във вечния скандал. Няма нещо, което те да “промениха” и то да не доведе до ескалация и разделение в обществото. Действията им във всяко отношение – доставките на газ, КЕВР и много други, се превърнаха в истински кошмар за обикновените хора и рай за онова, срещу което уж щяха да се борят – далаверите, корупцията и измамите.

Самите те не спазваха Конституцията и Законите на държавата, която управляваха. Един от многото примери – парламентарни комисии заседаваха, докато депутатите приемаха закони в пленарната зала. Това е в абсолютен разрез с правилата. Заради масовото им погазване от тяхна страна беше отстранен и председателят на Народното събрание Никола Минчев. Въпреки това ПП не се поучиха и продължиха да газят законите. 

Асен Василев го каза, говорейки за принципа на друга партия – “Да го духат бедните”. Е, наистина бедните го издухаха, в случая от Вас. Защо ли? Защото е под въпрос дали ще има газ през зимата, колко реална е диверсификацията, с която толкова се хвалите, но която реално е започната много преди да дойдете на власт. Не е ясно кога и как ще се разреши сагата с КЕВР, какви ще са доходите на хората през следващите месеци, какво ще се случи с инфлацията и още, и още проблеми и кризи, които оставате след себе си.

Може би най-страшното е, че тези хора, които дадоха заявка, че са интелигентни, успели и независими, се оказаха тъкмо обратното – много зависими. Възмутително беше спешното посещение на Кирил Петков в САЩ, последвалите твърдения от негова страна, че е говорил с Джо Байдън в Брюксел, а реално се оказа, че американският президент го подминава като пътен знак, последвалите визити на ул. “Козяк”… За мислещите хора е ясно кой е диригентът на управлението в страната ни и дали е възможно при тези условия да вярваме, че в България може да има каквато и да било промяна. 

Факт, Петков и Василев може наистина да искат промяна за България, но тя не се иска, тя се отвоюва. За тази цел трябва да се скъсат оковите на зависимостите и да се прекъсне влиянието на корпорациите, които диктуват какъв да е вътрешно политическият живот в страната. 

Какво следва оттук насетне

Разпускане на Народното събрание и насрочване на избори. Естествено и въоръжаване с железни нерви да слушаме предизборни лъжи и да ни заливат с популизми. Разликата е, че се изричат от нови лица, които сами не вярват в това, което им е казано да говорят.

Случилото се през изминалите месеци беше поредният звучен шамар, който получи българинът. Ясно е, че най-вероятно някои от партиите в парламента сега няма да преминат бариерата от 4%. Други ще трябва да търсят коалиция, за да имат шанс отново да прекрачат прага на Народното събрание. Не е изключено да влязат и нови субекти, които също ще заявят гръмко, че ще се борят за промяната, но в този случай трябва да кажат дали са готови да спрат да ходят по посолства и да изпълняват поръчки, различни от тези на избирателя.

Едно е ясно – лятото е горещо, политическо, предизборно и ще бъде раздирано от компромати, нападки и лъжи. А през октомври, когато се очаква да бъдат изборите, не си търсете оправдания да не отидете до урните, а гласувайте по съвест и бъдете активни.

Едно е ясно – “Продължаваме Промяната” отново ще са във властта, но вече ще знаят, че държава не се управлява като фирма и с арогантност. Надявам се дотогава да са намерили експерти, които да знаят как се решават кризи и новата коалиция да е по-мъдра от сегашната, която се разпадна, защото личните интереси и битки за пари взеха превес.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img