30.11.2022 | сряда | 02:49

Политически антирекорд: Премиерът на Швеция подаде оставка след 12 часа на поста

Публикувано:

Сподели поста:

Първата жена министър-председател на Швеция подаде оставка едва 12 часа, след като беше назначена с бурни аплодисменти на поста, предаде Би Би Си.

Магдалена Андершон пое отговорния пост, но само няколко часа по-късно беше принудена да се оттегли, защото коалиционният й партньор напусна правителството. Причина за разрива е станала темата за бюджета. Парламентът гласува бюджет, изготвен от опозицията, в която участва крайната и подчертано антиимигрантска десница. От „Партия на на Зелените“, които до този момент подкрепяха Магдалена Андершон, заявиха, че няма да приемат бюджет, „който е изготвен с крайнодесните“.

Към настоящия момент Андершон е в позиция, която й дава възможност все пак да се върне отново на министър-председателския пост, но като лидер на еднопартийно правителство. Въпросът е може ли то да бъде съставено.

„Има конституционна практика, че коалиционното правителство трябва да подаде оставка, когато една партия напусне. Не искам да ръководя правителство, чиято легитимност ще бъде поставена под въпрос“, заяви тя. Председателят на парламента Андреас Норлен каза, че ще се свърже с партийните лидери, за да обсъдят какъв ще бъде следващият ход.

Преди да бъде предложена за премиер на скандинавската държава, Магдалена Андершон е била финансов министър на страната. Политическият й неуспех като премиер обаче не променя някои нейни победи в близкото минало. Андершон успя да извоюва по-високи пенсии за част от шведите.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...