fbpx
More

  Поклонението пред мощите на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий приключи

  София тържествено изпрати мощите на светите братя

  Светите мощи на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които бяха донесени от Света гора и бяха изложени за всенародно поклонение в митрополитския катедрален храм “Св. Неделя”, бяха изнесени от църквата и бяха внесени в патриаршеския дом в Софийската света митрополия.

  В патриаршеския дом Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се е поклонил пред Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил преди те да бъдат върнати обратно в светогорския манастир Есфигмен.

  Преди отпътуването на мощите от София в храма беше отслужена и архиерейска Света литургия, предаде БТА.

  Припомняме, че посрещането на Светите мощи стана на 23 май, на кръстовището на бул. “Христо Ботев” и бул. “Александър Стамболийски”, откъдето с литийно шествие по булеварда светините бяха пренесени в митрополитския катедрален храм “Св. Неделя”. Тогава мощите бяха посрещнати от президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, столичния кмет Йорданка Фандъкова, посланици у нас и духовници.

  Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на патриарх Неофит, съобщи за БТА, че Светите мощи на Светите равноапостолни братя никога не са били изнасяни на поклонение – в православна, в католическа или в славянска държава. Светините за първи път бяха у нас и бяха изложени за поклонение в митрополитския катедрален храм “Св. Неделя”.

  Светите мощи на българските просветители Кирил и Методий бяха донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей – игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта – столицата на монашеската република Карея.