Поевтиняването на плодовете и зеленчуците продължава

Тенденцията е от близо месец и половина

0
133

Продължава поевтиняването на плодовете и зеленчуците в България. Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, спадна тази седмица с 1,93 процента до 2,071 пункта. 

Показателят се понижава вече месец и половина, след като непрекъснато се покачваше от октомври миналата година, когато бе на нива от около 1,630 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цената на оранжерийните домати тази седмица падна с 20,8 на сто до 2,70 лева за килограм, а на оранжерийните краставици – с 18,4 на сто до 1,60 лева за килограм. Картофите поевтиняват с 2,7 процента и се продават по 1,07 лева за килограм. Цената на морковите спада с 11 процента до 1,05 лева за килограм на едро. Стойността на зелето се понижава с 4,3 на сто до 0,89 лева за килограм. Салатите поевтиняват с 4 стотинки до 0,73 лева за брой.

Ябълките поевтиняват с 11 процента и се продават по 1,43 лева за килограм. Цената на лимоните скача с 5,7 на сто до 2,57 лева за килограм. Ягодите поскъпват с 4,3 сто и се продават по 3,62 лева за килограм на едро. Цената на черешите потъва тази седмица – с 32 на сто до 2,62 лева за килограм, след като миналата се срина с над 21 процента.  

Кравето сирене поскъпва с 0,5 на сто до 9,83 лева на килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ добавя 1,3 на сто и се продава по 15,24 лева за килограм. Олиото се търгува по 5,03 лева за литър в края на седмицата.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 1 стотинка и се продава по 2,70 лева. Пилешкото месо повишава стойността си с 2,2 на сто и се търгува средно по 5,67 лева за килограм. Захарта поскъпва с 5 стотинки и се продава по 2,19 лева за килограм. Брашно тип „500“ вдига цената си с 1,4 на сто до 1,47 лева за килограм. Оризът скача с 3 процента и се търгува по 2,74 лева за килограм. Яйцата в края на седмицата се продават без промяна по 0,27 лева за брой.