fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:55

Почина председателят на Европейския парламент Давид Сасоли

Той си отиде на 65 години

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Почина председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. Това съобщи говорителят му Роберт Куйо в Туитър.  

“Давид Сасоли почина в 1,15 часа сутринта на 11 януари в болница в Авиано, Италия, където беше хоспитализиран”, написа Куйо.

65-годишният Сасоли си е отишъл след тежки усложнения от пневмония. Италианецът е получил срив на имунната система и е прекарал 2 седмици в болница.

Заради заболяването си Сасоли почти не е изпълнявал задълженията си към ЕП от септември насам, когато е влязъл за кратко в болница в Страсбург. След това се е включвал в сесиите на парламента предимно онлайн.

Давид Сасоли е роден във Флоренция през 1956 година, има над 30-годишна журналистическа кариера. Той изгражда име както като вестникар, така и като уважаван телевизионен водещ.

От 1992 година е водещ на централната емисия новини на обществената телевизия RAI. Става и нейн заместник-директор.

В политиката влиза през 2009 година.

Сасоли е член на втората по големина партия в ЕП – лявоцентристкият Прогресивен алианс на социалистите и демократите. Преди да заеме поста председател през 2019 година е говорител на парламента.

В победната си реч Сасоли призова Европейския съюз да се върне към ценностите, които основателите на Общността са имали – равенство и мир, вместо финансова изгода и национализъм. Често избираше да говори на италиански, вместо използваните в европейските институции английски и френски.

Мандатът му изтичаше този месец, а италианецът вече беше заявил, че няма намерение да се кандидатира повторно за поста на 705-местния Европейски парламент.

Очаква се във вторник депутатите да гласуват на първи тур за нов председател на ЕП.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img