3.12.2022 | събота | 03:25

Почина емблематичният слон на столичния зоопарк

Публикувано:

Сподели поста:

Почина най-възрастното животно в Софийския зоопарк – индийската слоница Артайда, съобщиха от зоологическата градина.

Тя беше на преклонната за слоновете възраст от 58 години. През последните 10 години за нея са се полагали ежедневни и специализирани грижи под ръководството на световни експерти по отглеждане на слонове в зоопарковете, обясняват оттам.

Специално внимание се е обръщало и на състоянието на краката и на зъбите й. А през декември екип от ветеринарни лекари и биолози са й направи профилактичен преглед с термоскенер, като тогава не са били констатирани отклонения от нормата за възрастни слонове.

Постепенно обаче Артайда е изгубила апетит и е започнала да се храни по-малко от обикновено. Така животното е станало по-трудно подвижно и въпреки старанието на гледачите й, които ежедневно са се грижили за нея, е починало от старост.

Артайда беше част от семейството на зоопарка от 18 години, като преди това е била в германски цирк, а след това е била настанена в зоопарка в Гелзенкирхен, където не е могла да се социализира с останалите слонове и затова е взето решение да бъде настанена в Софийския зоопарк.

Ръководството на институцията води преговори с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за получаването на индийски слонове в близко бъдеще.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5.3 ° C
5.7 °
4.8 °
89 %
0kmh
100 %
сб
8 °
нд
8 °
пн
7 °
вт
10 °
ср
4 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...