fbpx
More

  По “Вариант 1” ще пишат учениците на втория държавен зрелостен изпит

  По традиция за втората матура най-желан е английският език, следван от "Биология и здравно образование" и "География и икономика"

  По вариант 1 от два възможни пишат днес зрелостниците на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет. Изпитът започвн в 8:30 часа.

  Вариантът беше изтеглен в Министерството на образованието и науката в присъствието на заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, експерти и журналисти.

  На днешния втори задължителен държавен зрелостен изпит се очаква да се явят 45 224 зрелостници в страната. За матурата по профилиращ предмет има 18 учебни предмета, но изпитите са 27, защото са включени всичките нива на изучаване на чуждите езици от учениците, съобщи заместник-министър Гайдарова.

  За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Зрелостниците, които сега се явяват на матурите, са първият випуск, който завършва по Закона за предучилищното и училищното образование.

  По традиция за втората матура най-желан е английският език, следван от “Биология и здравно образование” и “География и икономика”.

  За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите: информатика, информационни технологии, предприемачество и музика, където зрелостниците са 71, както и изобразително изкуство, но само, ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и информационни технологии младежите ще работят на компютър, допълва БТА.