fbpx
More

  По-малко от час беше достатъчен на синдикати и работодатели да се скарат пред очите на социалния министър

  Разривът е настъпил след спорове за минималната работна заплата

  Скандал между представители на синдикати и работодатели прекъсна срещата им при служебния министър на социалната политика Гълъб Донев в Министерски съвет. Поводът за събирането беше работно посещение, на което социалните партньори трябваше да обсъдят мерки срещу високите цени в държавата. След по-малко от час обаче, работодателите си тръгнаха разсърдени, след като по техни думи очакваният диалог така и не се е състоял. Според председателя на АИКБ Васил Велев, конфликтът е започнал след несъгласие със синдикатите за увеличение на минималната работна заплата.

  “Имаше поведение от страна на синдикатите, което не можем да окачествим като диалог и търсене на решение. Никой не е дошъл да бъде овикван, нямаше конструктивен диалог. Изслушахме КНСБ, но в тяхната позиция има много неща, които не са верни и с които не сме съгласни”, заяви Васил Велев.

  По-конкретно – синдикати и работодатели са изострили тона по темата, че без бюджетна прогноза и планирани макропараметри като ръст в икономиката, инфлация и дефицит, не могат да бъдат вземани каквито и да било решения.

  “Естествено, че исканията на синдикатите са максималистични и не отговарят на икономическата реалност. Биха довели до отрицателни последици, включително за синдикалните членове, но тези различия трябва да сближаваме в един спокоен, аргументиран и конструктивен диалог. Без крясъци и писъци!”, допълни още Велев.

  Синдикатите настояват минималната работна заплата да се увеличи до 764 лв. от 1 януари 2022 г. – ръст с около 17 % в сравнение със сегашния размер от 650 лв. Работодателските организации обаче са против, а изтъкнатият аргумент е, че това трябва да се договаря на база икономически дейности. И в допълнение – предлаганият размер според тях ще е по-висок от средния размер на заплатата в 10 икономически дейности, или сектори, и на практика предприятията от тези сектори трябва да плащат минимална заплата от печалбата си, каквато нямат заради кризата.