fbpx
More

  По 365 лева помощ ще получават бежанците, започнали работа (ВИДЕО)

  За да се възползват от  интеграционната помощ, украинците трябва да са регистрирани в бюрата по труда

  От днес украинските граждани с предоставена временна закрила, които са започнали работа ще имат право да получават по 356 лева за 3 месеца. Средствата ще се  предоставят от  Агенцията по заетостта за наеми и режийни от разходи.

  Предприетите действия са част от мерките за трудова интеграция на украинските граждани у нас, като те се изпълняват чрез финансиране от европейски средства, за които се кандидатства чрез Агенцията по заетостта. По програмата са подсигурени малко над  46 милиона и 500 хиляди лева за наеми на жилища, режийни разходи и заплати за 3 месеца. Държавата е поела ангажимента да осигури на работодателите минимална заплата и осигуровките за 3 месеца при наемане на украински бежанци.

  Работодателите, които иска  наемат украински бежанци  могат да подават заявления за включване чрез електронна платформа, достъпна през сайта на Агенцията по заетостта. На страницата са публикувани и всички необходими документи. Като част от изискванията към работодателите е да осигурят ментор на работното място, а наетите служители имат възможност да избират между пълно и непълно работно време. 

  За да се възползват от  интеграционната помощ, украинците трябва да са регистрирани в бюрата по труда.