fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 19:49:35
четвъртък | 26.05.2022 | 19:49:35
26.8 C
София

Плащането в брой в “Български пощи” все още не е възможно

Възстановени са основните системи и международният трафик

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Системите на “Български пощи” се възстановяват поетапно, съобщиха на брифинг от дружеството. Възстановени са основните системи и международният трафик. Така че всички, които очакват пратки от чужбина, могат да ги получават, без тези, за които се изисква плащане в брой. Системата за плащане е възстановена почти 100%, предаде БНТ.

Държавата оказва пълно съдействие. Осигурен е необходимият ресурс и като специалисти, и като инфраструктура. Инфраструктурата на “Български пощи” е една от най-големите у нас, тъй като демографски е разположена в цялата страна в почти 3 000 локации. Заради това не може да се очаква, че при такъв сериозен пробив в кратък срок, нещата могат да бъдат възстановени всички услуги, казаха от дружеството.

Специалисти на “Български пощи” работят от първия ден на атаката, денонощно, на място и през празничните дни. Работят над 100 души от дружеството, както и външен експертен ресурс, осигурен от държавата. ДАНС и ГДБОП също участват в наблюдението на ситуацията.

От 12.00 часа днес е възстановена услугата за битови потребители на ЕНЕРГО ПРО в пощенските станции. Списък на тези станции е публикуван на сайта на дружеството и ще бъде актуализиран непрекъснато.

В пощенските станции се приемат препоръчани и непрепоръчани вътрешни пратки и колети от корпоративни и частни клиенти. Изискването е услугата да е платена по банков път. Доставят се вътрешни пратки без наложен платеж.

В пощенските станции могат да се изпращат данъчни декларации, като цените се заплащат предварително по банков път. Плащането в брой ще бъде възможно, след като напълно се възстанови системата на плащанията. Засега са ощетени предимно физическите лица. Корпоративните клиенти плащат по банков път.

Съвсем скоро ще се възстанови напълно и системата, която ще показва статуса на пратките, така че клиентите да следят къде се намират те. Пенсиите са изплатени на всички пенсионери, които са дошли да си ги получат, категорични са от “Български пощи”.

Не е ясно от къде идва хакерската атака, в момента се обследват каналите. Не е известно и дали “Български пощи” са атакувани от чужбина или от България. Такава атака в дружеството никога не е имало, казаха от там. От “Български пощи” отрекоха атаката да подпомага техни конкуренти.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук