fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 08:42:18
петък | 27.05.2022 | 08:42:18
15.8 C
София

Планът за възстановяване и устойчивост се очаква да бъде одобрен от Съвета на ЕС в началото на май

България ще има едно плащане през тази година, което ще е в рамките на 20 % от целия план

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

След като Европейската комисия даде своята положителна оценка за Плана за възстановяване и устойчивост, следващата стъпка е той да бъде финално одобрен и от Съвета на Европейския съюз. Това съобщи ръководителят на Представителството на ЕК в България Цветан Кюланов на брифинг в София.

Той посочи, че този процес отнема около месец и целта е в началото на май Съветът също да одобри плана, след което да започне изпълнението му. Следващата стъпка между Комисията и българските власти е да се разберем как точно ще се оценява прогресът, посочи Кюланов и добави, че този документ е на много техническо ниво. 

Ръководителят на Представителството на ЕК у нас посочи, че се очаква в края на второто или началото на третото тримесечие на тази година да дойде първото искане от България към ЕК за плащане по плана. Той обясни, че ЕК ще има два месеца да се увери, че всички неща, които са заложени, са реално изпълнени. Кюланов посочи, че всяка държава има право на по две искания за плащания на година.

Държавата изпълнява инвестиции и реформи и след това получава за тях плащане, което е договорено предварително, обясни той. Кюланов каза, че очаква за България да има едно плащане през тази година, което да е в рамките на 20 процента от целия план, допълва БТА.

“Няма никаква връзка между Плана за възстановяване и други процеси на преговори или на оценка, които текат в Европейската комисия и Европейския съвет, особено това, с което често се спекулира –  ситуацията със Северна Македония и преговорния процес там”, коментира още Цветан Кюланов. Между двата процеса няма нищо общо и те по никакъв начин не са свързани, нито формално, нито неформално, допълни той. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук