fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 14:34

Петков отговори на Радев: Всички чакаме нещата да се случат бързо, новите членове на КЕВР и министерството дават всичко от себе си

"Бюджетът на прокуратурата е доста голям, особено на фона на правосъдието, което получаваме", заяви българският премиер от Брюксел

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Всички чакаме много бързо да се случат нещата с падането на цените и мораториума в сектор енергетика. Това заяви премиерът Кирил Петков по повод коментара на държавния глава Румен Радев, че е дошло време за резултати.

Петков взе отношение към казаното от президента от Брюксел, където присъства на среща на върха във връзка с напрежението по руско-украинската граница, но отговаря на журналистически въпроси и по вътрешни теми.

“В КЕВР новите членове са големи професионалисти, независими хора. Работи се целенасочено, но всеки от нас иска да се случи по-бързо. Министерството на енергетиката дават всичко от себе си и новият състав на КЕВР вярва, че ще има по-добри резултати от сега”, коментира Петков.

В Брюксел е и министърът на отбраната Стефан Янев, който участва във втория ден на срещата на военните министри от НАТО.

“Европа има две съобщения по повод кризата с Украйна – всички сме заедно и не може да има разделение по повод Украйна, освен това се прави всичко възможно за деескалация на напрежението по дипломатически път”, каза българският премиер.

В белгийската столица министър-председателят е разговарял и с френския президент Еманюел Макрон по повод европейската интеграция на Северна Македония.

Снимка: Правителствена информационна служба

Пред журналисти Петков заяви, че Макрон е приветствал конструктивния диалог между София и Скопие и договорените инфраструктурни проекти като стъпка в правилната посока. Петков е получил уверение от Макрон, че може да разчита на подкрепата му на европейско равнище.

Снимка: Правителствена информационна служба

Премиерът изрази увереност, че няма да се стига до ново отлагане на Плана за въстановяване и устойчивост. Допълни, че е срещнал разбиране от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за поисканата отсрочка. Тя се налага, за да се коригират някои предложения в енергийния сектор.

Петков обясни, че в Бюджет 2022 е разчетен много точен дефицит, който не трябва да се надвишава. Управляващите са предпочели да насочат 20 млн. лева към финансиране на младите учени в БАН, вместо към правосъдната система. Според него това ще има по-голяма полза за развитието на икономиката у нас.

“Бюджетът на прокуратурата у нас е доста голям, особено за нивото на правосъдие, което имаме”, заяви той по повод становището на главния прокурор Иван Гешев срещу намаляването на средствата за правосъдната система.

Министър-председателят съобщи, че има информация за готвена провокация по време на планирания протест на “Възраждане” срещу зеления сертификат.

Според получените данни група от хора от криминалния контингент в страната ще се слее с протеста.

Затова премиерът предупреди хората, които реално са отишли да протестират срещу зеления сертификат, да внимават.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img