27.01.2023 | петък | 12:39

Петков за бъдещата политика спрямо РСМ: Позицията ни остава същата, но искаме да я надградим

Публикувано:

Сподели поста:

Предложеният за премиер Кирил Петков обяви, че политиката към Северна Македония на бъдещата изпълнителна власт ще остане непроменена, но ще се направи опит тя да се надгради с повече конструктивизъм.

“Имаме обобщена теза с коалиционните си партньори по отношение на този въпрос. Можем да спечелим много заедно със Скопие от едно добросъседство на базата на взаимно уважение и респект. Това трябва да стане през добра комуникация”, каза Петков.

Той подчерта, че външната политика на България по отношение на РСМ ще върви в синхрон със записаното в общото коалиционно споразумение.

“Българската позиция остава такава, каквато е, но не искаме да продължаваме с лозунги, искаме да работим заедно със Скопие, с екипи. Искаме да надградим позициите си, ще настояваме за диалог”, посочи съпредседателят на “Продължаваме промяната”.

Изказването на Петков идва на фона на пореден неуспех в разговорите между българската и македонската културно-исторически комисии. От българска страна последното заседание беше определено като провал, който не е отбелязал никакъв напредък. Преди дни служебното правителство обяви, че позицията на страната ни остава непроменена, а служебният премиер Стефан Янев повтори, че основната причина за ветото към Скопие е неспазването на договора за добросъседство.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.2 ° C
0.7 °
-1.2 °
95 %
2.1kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
-0.2 ° C
0.7 °
-1.2 °
95 %
2.1kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...