fbpx
27.8 C
София
9 август 2022 | вторник | 13:56

Петков след изслушването: Идеята за еднолично решение е поредният опит за политически маневри

Премиерът в оставка обясни, че решението за експулсиране на руски дипломати е взето на база на докладите от службите

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Премиерът в оставка Кирил Петков беше изслушан на закрито заседание на Народното събрание за изгонените руски дипломати. Той пристигна в парламента по искане на БСП, след като по-рано днес Корнелия Нинова обяви, че партията стопира преговорите за правителство с “Продължаваме промяната”.

Пред журналисти Петков обясни, че решението за експулсиране на дипломатите е взето на база на докладите от службите, Външно министерство и Съвета по сигурност.

“По време на изслушването бяха чути всички служби. Първо, стана ясно, че това е един много дълъг процес, който е започнал още през март. Имаме първите записки и доклади тогава. После април, май, юни. Имахме и Съвет по сигурността с всички служби, сред които ДАНС, ДАР, Военно разузнаване. В Съвета по сигурността има и доста от министрите, така че това е дълъг процес и доста служби са били включени в това. Също така в момента ние не сме в нормална ситуация. Войната в Украйна предизвика нова ситуация в целия Европейски съюз, особено откакто Русия обяви България за вражеска държава”, коментира Петков.

Според него всички са се фокусирали върху 70 души, които си тръгват, но Руското посолство у нас продължава да има над 40 служители, което било голяма бройка в сравнение с европейските държави.

Петков отрече да е взимал самостоятелно решение за изгонването на руските дипломати.”Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри”, заяви той. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here