26.01.2023 | четвъртък | 23:54

Петър Витанов: Говоренето на политиците за въглищните централи е популизъм, всички са поемали ангажименти

Публикувано:

Сподели поста:

Всички български правителства от 2014-а година са поемали ангажименти за въглищните централи. Предоговаряне на условията сега може да стане само при широк европейски консенсус и съвместни действия с други държави със сходни проблеми. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в предаването „Денят започва“ на БНТ. 

Политиците говорят едно тук, и друго в Брюксел, смята Витанов. 

„Виждате какво става в Европа, безснежие, затворени са стотици зимни курорти, европейската икономика губи милиарди, това е поредна илюстрация за климатичните изменения. Всички европейски държави са поемали ангажименти, свързани с тях. И българското правителство не прави изключение. Още през 2014-2015 г. са поемани дългосрочните ангажименти, през 2020-а правителството на ГЕРБ говореше за намаляване на капацитета на въглищните централи. Правителството на „Продължаваме промяната“ договори този план, с драстично намаляване на емисиите. Няма изключения, прехвърлянето на вината сега е чист популизъм“, каза социалистът. 

Според него единственият изход е да се търсят съмишленици за предоговаряне на условията. 

„Ясно е, че трябва да трансформираме нашата енергетика в краткосрочна и в дългосрочна перспектива, включително въглищните централи. Но нещата се промениха с войната, защото същите тези въглищни централи, които имаха загуби от по 300-400 милиона и бяха заплашени от фалит заради забраната за държавна помощ от 2025-а година, в момента правят милиарди“, каза Витанов. 

„Обществото притиска правителството да предоговоря условията, но самостоятелните действия не биха са увенчали с успех. Целта сега трябва да е да търсим съмишленици, защото доста държави са в подобна ситуация. И ако имаме общото разбиране, че ситуацията налага да бъдат адаптирани някои условия, може и да имаме успех“, каза още той. 

Петър Витанов коментира и актуалната политическа обстановка. 

„България е в дълбока политическа криза и БСП също е участник в нея. За съжаление позицията ни е такава, че към момента не можем да въздействаме и да сме ключ към нейното решаване“, сподели социалистът. 

Според Витанов шансът БСП да получи третия мандат за съставяне на правителство е голям. Това ще бъде пореден реверанс от страна на президента към левицата, а също така и оценка за опитите на БСП да има конструктивна роля в политическия живот. 

„Дефинитивно е трудно да няма провал, не виждам перспектива за съставяне на устойчиво правителство, без значение у кого е мандатът. Тази риторика от последните дни, че всички са готови да преговарят с всички, е по-скоро опит да се избяга от вината за невъзможността да се състави правителство“, коментира Витанов и добави: „Надявам се да няма изкушения за власт на всяка цена“.  

Конгресът на БСП през февруари трябва да даде рестарт, ново начало на българската левица.

„Искрено се надявам да започне сериозен разговор за състоянието на организацията, в която членуваме. Разговорът е за облика на БСП. Тя трябва да привлича симпатизанти, а не да отблъсква. Надявам се, че през 2023-та ще бъде поставено ново начало на БСП, в което ще разширяваме нашето влияние“, каза още социалистът.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...