28.11.2022 | понеделник | 04:47

МВР и ЦИК знаят за 228-те машини, не били смесени с одобрените устройства

Публикувано:

Сподели поста:

„Машините, които са предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено. Те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и смесени с останалите машини, които ще се използват за изборите“. Това обяви в ефира на БНР главният секретар на МВР Петър Тодоров, по повод съмненията, че се подготвят изборни манипулации чрез 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за вота устройства.

Бойко Борисов: Открихме 228 други машини извън тези за гласуване (ОБНОВЕНА) | NewsONE

Той подчерта, че ЦИК е уведомена за това и тя е подала писмо в ДАНС, които са извършили проверка на място и са установени посочените от него обстоятелства.

Складът, в който се съхраняват машините за гласуване
Снимка: NewsOne

В ефира на Nova директорът на ГД „Национална полиция“ Станимир Станев увери, че няма опасност за вота и добави, че машините няма да участват на 14 ноември. По думите му тези машини са собственост на „Сиела Норма“ и Централната избирателна комисия е била информирана за това.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи още, че до момента имат около 185 сигнала за готвен купен вот, образувани са 48 досъдебни бързи производства за над 3500 протокола.

„Различни са начините за купуване на гласове или оказване на въздействие. Нашите действия ще продължат, за да могат хората да гласуват спокойно и по съвест“, увери той.

Тодоров каза още, че има райони, в които се прилага схема за купен вот чрез гласуване с подвижни секции за гласуване.

„Извършват се множество проверки относно истинността на подадените заявления за гласуване с подвижна урна“, уточни той.

Главният секретар коментира и нарушенията около изграждането на 5-и лот на АМ „Хемус“.

„Това, което знаем, е, че за лотовете от 1-ви до 6-и авансово са раздадени 696 милиона лева. Ние показахме схемата само на лот 5 по разработката на ГДБОП. Такива схеми са вървели и по другите лотове, ние работим и ще докажем, че тази схема има повтаряемост във всеки един лот“, заяви той.

По думите му за 5-и лот схемата е ясна:

„Паричните преводи са изтеглени кешово от едно лице, което тегли на няколко пъти по милион, милион и половина, без предварителна заявка. Плащайки едни огромни такси, поставяйки ги в торбички или каквото е необходимо според размера на купюрите, ги е отнесло в неизвестна посока. Лицето ни е известно и ще работим да установим къде точно е отнесло тези пари. … Дали тези пари са укрити по сейфове, каси, гардероби, или са изнесени по офшорни средства, ние ще направим всичко възможно да установим“, разясни Тодоров.

Той добави, че за лотовете от 7 до 9, не само че няма техническа документация, но дори няма очертано трасе и подчерта, че става дума за огромна престъпна схема.

Главният секретар се надява прокуратурата да се включи активно в разследването и посочи, че те са докладвали на дежурния прокурор материалите, който ги е приел и е заявил, че в материалите се съдържат данни за престъпление, като той ще направи разкриване на банковата тайна.

Стана ясно още, че продължава проверката по участъка на АМ „Хемус“ в района на Търговище, иззет е материал за проби, работи се заедно с ДНСК, иззета е и цялата документация, свързана със строителството на магистралата.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...