fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:49

Пестенето на газ скара Европа

Испания и Полша не искат да пестят, Ирландия пък иска по-висок процент за икономии, а Словения подкрепя проекта

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Проектът на ЕК “Спестяване на газ за подсигуряване на зимата” сблъска позициите на страните от Съюза. На днешното заседание на Съвета по енергетика на ЕС, се очертават няколко основни направления на конфликта.

Испания очаква споразумение за пестене на по-малко от обявените 15%, като решението трябва да е доброволно. Това е позицията на  испанския министър, отговарящ за екологичния преход и демографските въпроси Тереса Рибера Родригес. Испания защитава тази позиция, поради многото вложения в газопреносната инфраструктура и усилената търговия с газ на испански компании.

В същото време Ирландия, в лицето на министъра на околната среда и енергийните въпроси Еймън Райън заяви, че ограничаването на потреблението на газ с 15 на сто няма да е достатъчно, с оглед на продължаващите съкращения на руските доставки.

Полша пък е против наложеното от Брюксел пестене на газ, заяви пред журналисти в Брюксел Анна Москва, отговаряща по въпросите на климата и околната среда.

“Полша не може да подкрепя мерки, които са наложени. Що се отнася до енергията, решенията трябва да бъдат отговорност на правителствата на отделните страни. Убедена съм, че много страни са готови доброволно да намалят потреблението на газ. Ако такива мерки са доброволни, ние ще ги подкрепим”, каза полският министър.

В същото време словенските власти подкрепят инициативата на Европейската комисия за намаляване на потреблението на газ за периода от 1 август 2022  до 31 март 2023 г., съобщи министърът им на инфраструктурата Боян Кумер.

При тези очертаващи се противоречия между страните членки на ЕС, днес Съветът разглежда компромисното предложение на Чехия. Тя предлага планът на ЕК да се преразгледа, като се добавят някои изключения.

Чешкият вариант предлага всяко правителство, а не ЕК да отговаря за процедурата, според която пестенето на синьо гориво ще има обвързваща тежест. Това може да бъде прието единствено с подкрепата на повечето от държавите в Съюза, като те трябва да са поне 15 и да обхващат минимум 60% от населението на Европа.

Каква ще е позицията на България по въпроса, предстои да разберем.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img