fbpx
More

  Пешеходните пространства в София вече ще се изграждат по нов стандарт

  Основният принцип при новите стандарти за обзавеждане на града е те да са безопасни - без остри ръбове и стърчащи елементи

  В София ще бъде въведен стандарт за елементите на обзавеждането в пешеходните пространства към Наредба за градската среда на Столична община. Той бе представен от арх. Магдалена Бобошевска и арх. Николай Бобошевски от “Плейс.мейк” на форума: “Дизайн, планиране и изграждане на съвременна градска среда за пешеходни и трафик зони”, организиран от BAU Academy.

  В стандарта са включени пет основни елемента – пейки, кошчета, осветление, велосипедни стойки и ограничителни елементи.

  Основният принцип при новите стандарти за обзавеждане на града е те да са безопасни – без остри ръбове и стърчащи елементи, да не пречат на преминаването на пешеходците и другите участници в движението, както и на видимостта при кръстовищата. Стандартът на градските мебели залага на това те да са устойчиви на климатично влияние, да издържат на вандализъм и да са удобни за всички хора. Те трябва да се разполагат в близост до бордюр, когато има такъв, за да служат и като бариера между пешеходците и колите.

  Например, тротоар с широчина до два метра, където пространството за пешеходци е допустимо да е минимум 1,20 метра, е предвидено да има минимално обзавеждане. При по-широките тротоари – между 2 и 4 метра, се предвижда свободната ивица за пешеходното преминаване да е 1,50 метра, като препоръката е дори за два метра широчина. При пешеходните пространства над 4 метра композицията от елементи може да разнообразна.

  За пейките са уточнени дълбочината и височината им, начините на монтаж, като се препоръчва, когато това е възможно, той да е скрит, зададени са и позиции, където може да бъде сложено логото на Столична община, както и на полагането му – чрез гравиране или фрезоване.

  При уличните кошчета са задени параметрите за обем, те трябва да има задължително капак и вътрешен кош. Те мога да бъдат свободно стоящи или да се прикачват към други елементи. Предвижда се и слагането на пепелници на кошчета за битови отпадъци. Кошчета за отпадъци от домашни любимци и кошове за рециклиране, предвижда още стандартът. В него, както и за пейките, се препоръчва монтирането да става скрито, където е възможно.

  Стандартът регламентира и велосипедните стойки, като те ще могат да бъдат два вида от плътен профил или тръбни с точно зададени размери.

  При осветителните тела стандартът предвижда критерии не само към тях, но и към осветлението, което те излъчват – качество на светлината, задава се цветна температура за територията на общината, за да няма различни цветове в градската среда. Осветителните тела ще са две групи – високи и ниски, допълва БТА.