fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 01:54

Пендаровски отложи срещата си с ОМО “Илинден”

Администрацията на Пендаровски изтъкна като мотив пандемията, но в Северна Македония виждат това като политически ход

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отложи планираната среща с представители на организациите ОМО “Илинден” Пирин и ОМО “Илинден”. Не е уточнено кога държавният глава на югозападната ни съседка ще приеме представители на македонските организации от Благоевград, Гоце Делчев и Сандански.

Като основен мотив за отлагането беше изтъкната пандемията, но македонското издание “Независен” изрази позиция, че президентът на РСМ се опитва да не напряга отношенията със София преди посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие, съобщава БНР.

Преди два дни Пендаровски обяви, че ще приеме представители от България по тяхно искане. Беше предвидено те да са 8 души.

На 11 януари стана ясно, че в кабинета на президента е постъпило искане за среща от ОМО “Илинден” ПИРИН и ОМО Илинден. В него двете македонски организации споменават за срещата на българския президент Румен Радев с представители на организации на македонските българи през октомври миналата година.

“Смятаме, че реципрочността би била знак за равенство между българския и македонския народ”, написаха от двете организации.

Решението на Пендаровски да се срещне с представители на двете нерегистрирани от България македонски организации е в противоречие с политиката на досегашния премиер Зоран Заев, който напусна поста си в края на 2021 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img