fbpx
17.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 12:52:07
събота | 21.05.2022 | 12:52:07
17.8 C
София

Пендаровски идва в България до месец в търсене на решение на спора между България и РСМ

"Успешното приключване на този процес е от стратегически интерес и за двете ни държави", каза държавният глава на Северна Македония

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи днес, че след не повече от месец ще направи официално посещение в България. Основна цел на визитата ще бъде среща с държавния глава Румен Радев, която да окаже позитивно влияние върху двустранните отношения и да бъдат намерени начини за решаване на спорните моменти в отношенията между РСМ и страната ни.

По време на кръгла маса, чиято основна тема беше присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз, Пендаровски посочи, че началото на новия етап в двустранните отношения е чудесно, но все още е далеч по-дълбокото навлизане в процеса на решаване на проблема и неговото евентуално позитивно приключване.

“Ще се опитам много скоро да дам и личния си принос за този процес, тъй като мисля, че е важно всяка политическа институция в двете държави да даде своя принос. След не повече от месец планираме, договаряме се с моя колега Радев за официално посещение в България. Моето мнение е, че двамата президенти трябва да дадат положителен принос за успешното приключване на този процес, тъй като това е от стратегически интерес за двете държави. Убеден съм, че Радев споделя моето мнение”, заяви Пендаровски.

Той приветства и новата методология в преговорите, като подчерта, че все още всичко е в начална фаза, при която двете страни изразяват добри намерения.

“Смятам, че това е отлично начало на тази нова фаза на нашите двустранни отношения. Има две нови правителства, двама нови премиери, които не са от старата школа, чува се нова реторика, усеща се нова енергия, а има и нова методология – нови работни групи, комисии, “вместо лисабонските предложения”, каза държавният глава на Северна Македония.

Пендаровски изрази мнение, че антизападната реторика в региона на Западните Балкани се е засилила изключително много, а подкрепата на гражданите в евроинтеграционния процес отбелязва спад.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук