fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:17:16
четвъртък | 26.05.2022 | 04:17:16
16.7 C
София

Пендаровски: България започва да имитира Гърция, дано не преговаряме с години

"Дали работните групи, които предлага Кирил Петков няма да доведат до проточване?", попита президентът в ефира на македонската телевизия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Преговорното поведение на България напомня това на Гърция преди подписването на договора между Атина и Скопие и това може да забави достигането до позитивна развръзка. Такава позиция защити държавният глава на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю пред македонската телевизия Канал 5.

“Това, което (българският премиер) Петков каза – да създадем работни групи и шест месеца да дебатираме – дали няма да доведе точно до това?”, попита македонският президент.

Той обясни, че преговорите между РСМ и Атина са се забавили, защото за македонската страна е било важно в договора да присъстват “главните идентификационни белези” – език и народност. Тъй като тези теми остават важни и в преговорите със София, Пендаровски съзира възможността те да забавят разговорите. По тази причина македонският президент обяви преди дни, че страната му не трябва да се стреми непременно към постигане на бързо решение.

“По отношение на историята ние можем да разговаряме. В една от тези фамозни 5+1 точки (които България постави като условие) става дума за отваряне на досиетата и архивите на тайните служби, какво се е случвало преди 1990 г., какво е ставало с хората с българско самосъзнание, как са били малтретирани, (. . .) ние можем да говорим за това. Съгласни сме. Но не можем да говорим за това, че сме били българи до 1944 г. или сме говорили “диалект на (. . .)” до 1944 г. Това е проблемът” – каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Той обясни, че Скопие е изпратила позиция относно исканията на София, но все още няма отговор.

“На тези 5+1 точки ние изпратихме наша позиция и нямаме отговор. Имаше и португалското предложение. В София казаха на португалския външен министър, че им трябват 4-5 дни, за да отговорят. Отново нямаше официален отговор и на това. За какво говорим тогава? След 6 месеца, след месец? Въпросът е дали искате да влезете в истински разговори или просто искате да бавите работата”, посочи държавният глава на РСМ.

Пендаровски определи действията на българската външна политика като тактически маневри.

През последните няколко седмици премиерът Кирил Петков заяви многократно, че България ще търси конструктивно решение в кратки срокове, зачитайки личните си интереси, но и търсейки допирни точки със Скопие в областта на двустранното сътрудничество.

Тази седмица Северна Македония остана без правителство, след като премиерът Зоран Заев и кабинетът му подадоха оставка, която беше приета от парламента в Скопие.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук