28.11.2022 | понеделник | 03:39

Пекин запали олимпийския огън в очакване на зимните игри през февруари 2022

Публикувано:

Сподели поста:

Китай запали своя олимпийски огън в Пекин в очакване на зимните олимпийски игри през февруари следващата година. Въпреки поредица от пречки, церемониалният факел в крайна сметка успя да пристигне в азиатската държава. Игрите ще се проведат в периода от 4 до 20 февруари, а Пекин ще се превърне в първия град домакин на летни и зимни игри в историята на движението.

Церемонията по посрещането беше проведена в близост до Националния стадион, построен във формата на птиче гнездо за летните игри през 2008г. Там, председателят на Китайската комунистическа партия за Пекин – Цай Ци, запали голям огън, който символизира пристигането на олимпийския пламък.

Факлата напусна Атина на 19 октомври и пътува до китайската столица в специално създаден червен фенер, проектиран по подобие на фенерите в гробницата на китайската династия Хан.

Китай ще постави олимпийския огън през днешния ден в олимпийския парк в столицата. В началото на февруари 2022 година, 1 200 факелоносци ще обиколят с магическия пламък местата, където ще се проведат зимните надпревари. Самото трасе обаче бе съкратено, за да се редуцира струпването на хора и по този начин да се намали рискът от заразяване с COVID-19.

Олимпийската церемония не мина и без проблеми. На 18 октомви в Атина, трима активисти нахлуха по време на символичното предаване на факела от гръцка към китайска страна. Те разгърнаха трансперант, на който пишеше „Игри без геноцид“ и развяха тибетско знаме. Акцията идва на фона на призиви за отмяна на игрите, опитвайки се да насочат вниманието на световната общественост към проблеми, свързани с човешките права в Китай. До този момент Пекин отхвърля всички обвинения.

Beijing 2022: Protest staged at Winter Olympics torch lighting - BBC News

Гръцкият олимпийски комитет обяви, че е разочарован от решението Атинската церемония да бъде използвана за политически цели.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...