fbpx
More

  Пекин запали олимпийския огън в очакване на зимните игри през февруари 2022

  Китайската столица става първият град, който домакинства на лятна и зимна олимпиада в историята

  Китай запали своя олимпийски огън в Пекин в очакване на зимните олимпийски игри през февруари следващата година. Въпреки поредица от пречки, церемониалният факел в крайна сметка успя да пристигне в азиатската държава. Игрите ще се проведат в периода от 4 до 20 февруари, а Пекин ще се превърне в първия град домакин на летни и зимни игри в историята на движението.

  Церемонията по посрещането беше проведена в близост до Националния стадион, построен във формата на птиче гнездо за летните игри през 2008г. Там, председателят на Китайската комунистическа партия за Пекин – Цай Ци, запали голям огън, който символизира пристигането на олимпийския пламък.

  Факлата напусна Атина на 19 октомври и пътува до китайската столица в специално създаден червен фенер, проектиран по подобие на фенерите в гробницата на китайската династия Хан.

  Китай ще постави олимпийския огън през днешния ден в олимпийския парк в столицата. В началото на февруари 2022 година, 1 200 факелоносци ще обиколят с магическия пламък местата, където ще се проведат зимните надпревари. Самото трасе обаче бе съкратено, за да се редуцира струпването на хора и по този начин да се намали рискът от заразяване с COVID-19.

  Олимпийската церемония не мина и без проблеми. На 18 октомви в Атина, трима активисти нахлуха по време на символичното предаване на факела от гръцка към китайска страна. Те разгърнаха трансперант, на който пишеше “Игри без геноцид” и развяха тибетско знаме. Акцията идва на фона на призиви за отмяна на игрите, опитвайки се да насочат вниманието на световната общественост към проблеми, свързани с човешките права в Китай. До този момент Пекин отхвърля всички обвинения.

  Beijing 2022: Protest staged at Winter Olympics torch lighting - BBC News

  Гръцкият олимпийски комитет обяви, че е разочарован от решението Атинската церемония да бъде използвана за политически цели.