fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 14:50

Пчелните семейства в Плевенско измират

Основната причина е използването на пестициди в земеделието

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Броят на пчелните семейства в Плевенско през последните години драстично намалява. През 2016 г. броят им е бил около 65 000. По последни данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) те вече са 45 000. Има и много нерегистрирани пчелни семейства. Това коментира за БТА доц. Юлиян Станчев, председател на Областен пчеларски съюз – Плевен.

„Болестите по пчелите и влиянието на използваните в земеделието вещества са сред основните причини за изчезването на пчелите“, каза Станчев.

Според думи те му България продължава да е сред държавите с население, което консумира малко количество пчелен мед годишно.

“У нас потреблението на мед годишно е около 300-400 грама. Това води до невъзможност произведеният в страната мед да се реализира и той се изнася в чужбина”, коментира доц. Станчев.

Той посочи, че не е така в съседните държави като Гърция и Турция, където по-голямата част от произведения мед се консумира от местното население.

“Голям конкурент на пчелния мед като подсладител е глюкозо-фруктозният сироп”, коментира още доц. Станчев. Той обясни, че това е съставка, която е вредна за здравето на човека, защото причинява диабет 2, сърдечно-съдови проблеми и други болести, но се използва широко в сладкарството.

- РЕКЛАМА -spot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img