fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 20:37

Павел Койчев: Рече ли нещо да има смисъл в изкуството, бъдете подозрителни

Официалното откриването на композицията „Водна паша“ ще се състои в дните около празника на столицата

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

“Основното качество на изкуството, според мен, е безсмислието. То може да има само собствен. Рече ли нещо да има смисъл в изкуството, бъдете подозрителни”, това заяви Павел Койчев в отговор на въпрос на newsONE по време на представянето на композицията му “Водна паша”.

Шестте фигури, част от произведението му изобразяват пастир и овце, в които е вложена библейска символика, разказа Койчев.

В отговор на въпрос на NewsOne авторът коментира, че е бил вдъхновен от подсъзнателната представа за библейското и за Исус Христос. По думите му отливането на скулптурите е сложен процес, “времеемък и трудоемък”.

Той поясни, че фигурите са изработени от месинг и допълни, че предстои последният етап от работата, да се сложат цветните стъкла на наметалото на основната фигура.

“Ще стане като витраж. Мисля, че ще се получи и ще грейне като слънце”, коментира Койчев.

И продължи: “Проектът иска пространство, иска условия, иска постоянен воден пласт, за да могат фигурите да вървят по повърхността”, разказва творецът.

Снимка: NewsONE

Той изрази своето опасение, че не е сигурен как ще изглеждат фигурите в градската среда и колко време ще издържат на външните условия. 

Койчев обясни, че идеята за поставянето на “Водна паша” в градска среда, е на акад. Владимир Зарев и журналиста Румяна Таслакова.

“По тяхна инициатива се направи подписка между гражданите с молба тази пластика да се реализира в пространство на столицата. И събраха около 600 подписа”, обясни той.

Койчев допълни, че кметът на София и екипът на Столичната община са взели проекта присърце и са го внесли в общинския съвет, който почти веднага го приема.

Композицията ще бъде разположена в Южния парк – във водното огледало при входа откъм бул. “Петко Ю. Тодоров”, обяви зам.-кметът по култура Мирослав Боршош.

Той заяви, че официалното откриването на “Водна паша” в парка ще се състои в дните около празника на столицата.

Локацията, на която предстои да бъде поставена композицията е по идея на твореца, защото по думите му произведението ще “заживее”.

За поставянето на “Водна паша” в Южния парк скулптoрът е направил нова версия на едноименната си творба, създадена през 2009 г. Композицията е била разположена край село Осиковица, недалеч от парк-галерията “Оригиналите” до 2019 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here