30.11.2022 | сряда | 02:55

Пътувания на български граждани в чужбина и посещения на чужденци в България през август 2022 година

Публикувано:

Сподели поста:

Пътуванията на български граждани в чужбина през август 2022 г. са 744.9 хил. (табл. 1 от приложението), или с 18.9% над регистрираните през август 2021 година. 

През август 2022 г. най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към: Турция – 194.0 хил., Гърция – 163.6 хил., Германия – 69.8 хил., Румъния – 66.6 хил., Сърбия – 62.5 хил., Република Северна Македония – 29.5 хил., Италия – 21.5 хил., Австрия – 20.8 хил., Обединеното кралство – 16.3 хил., Франция – 12.6 хиляди (фиг. 2).

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през август 2022 г. формират пътуванията с цел почивка и екскурзия – 44.7%, следвани от тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) – 39.6%, и със служебна цел – 15.7%. 

 

През август 2022 г. посещенията на чужденци в България са 1 897.3 хил. (табл. 2 от приложението), или с 23.4% повече в сравнение с август 2021 година (фиг. 4). Регистрирано е увеличение по всички наблюдавани цели. Транзитните преминавания през страната са 37.3% (707.7 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

 

От общия брой чужденци, посетили България през август 2022 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 57.0% и достига 1 081.1 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния – 27.8% и Германия – 21.5%.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ са 635.7 хил., или 33.5% от всички посещения в България. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция – 267.2 хил., или 42.0% от посещенията в тази група.

Най-много посещения в България през август 2022 г. са реализирали гражданите от: Румъния – 300.6 хил., Турция – 267.2 хил., Германия – 232.0 хил., Украйна – 138.3 хил., Полша – 89.5 хил., Сърбия – 88.4 хил., Гърция – 86.0 хил., Обединеното кралство – 69.0 хил., Франция – 63.9 хил., Нидерландия – 62.6 хиляди.

През август 2022 г. преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия – 49.5%, следвани от посещенията с други цели – 44.3%, и със служебна цел – 6.2%.

При наблюдението и разработката на данните за туризма Националният статистически институт (НСИ) е възприел дефинициите, препоръчани от Световната организация по туризъм и Методологическото ръководство на Евростат. Съгласно тези дефиниции международен турист е всеки посетител, пристигащ в друга страна, която не е страната на неговото постоянно местоживеене, за не повече от една година, и чиято основна цел не е извършване на дейност срещу заплащане в посетеното място. 

Целите на посещение в дадена страна могат да бъдат: 

  • екскурзия, почивка или развлечения (посещения на културни или исторически забележителности, спортни мероприятия и др.); 
  •   гостуване (при близки или познати); 
  •   служебна цел (командировки, участие в конференции, конгреси и симпозиуми и др.); 
  •   други (образование, лечение и др.). 

Статистическите данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България са получени на базата на месечна информация от Министерството на вътрешните работи (МВР) и извадково изследване на НСИ сред преминаващите български и чужди граждани през граничните пунктове на страната.

Данните за броя на пътуванията на граждани от Европейския съюз представляват оценки на базата на информация от МВР и летищните власти. Данните за влезлите в страната граждани на „трети страни“ са получени директно от МВР. Данните за целите на пътуванията са получени въз основа на регулярно провежданото от НСИ месечно извадково изследване сред преминаващите български и чужди граждани през граничните пунктове на страната.

Приложение

Таблица 1

Пътувания на български граждани в чужбина по цел на пътуването и страни през август 2022 година

 

Посещения на чужденци в България по цел на пътуването и  страни през август 2022 година

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...