fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 18:15

Още едно условие за пътуване с непълнолетно дете в чужбина

Препоръчва се придружителят да бъде упълномощаван да подписва документи за издаване на нов паспорт

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

При пътуване в чужбина с непълнолетно дете без един или двамата родители, освен валиден паспорт или лична карта на детето, задължително на граничните пунктове трябва да се представи за проверка и нотариално заверена декларация за съгласие за пътуване в чужбина на детето от не пътуващия с него родител, респ. от двамата родители, ако и двамата не придружават детето при пътуването.

Дирекция „Български документи за самоличност“ препоръчва при организирано пътуване на малолетни и непълнолетни български граждани в чужбина, непридружени от родител, посоченият в декларацията за пътуване придружител да бъде упълномощаван да подписва документи за издаване на нов български документ за самоличност при възникнала необходимост в случаи на изгубени, откраднати или унищожени лични документи. Според институцията тази точка доста би облекчила пребиваването в чужда държава при възникване на някои от по гореспоменатите ситуации.

На граничния пункт трябва да се представят оригинала на декларацията-съгласие и обикновено ксерокопие от нея. Това копие не е необходимо да е нотариално заверено. Граничните служители правят проверка за съответствие между оригинала и копието, като последното остава при тях.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img