fbpx
More

  Патриарх Неофит за 24 май: Пазете заветите на славните ни предци

  В своето празнично слово

  Патриарх Неофит поздрави всички сънародници за 24 май.

  “Особено е мястото, което Денят на буквите заема в празничния ни календар и във всяко българско сърце. За нас това е ден на светла и най-чиста радост. Ден на благодарност пред светите братя Кирил и Методий и всички техни ученици и следовници от далечното ни минало и до днес. Ден на признателност за техния подвиг в просвещаването на българския християнски род, за боголюбивото им и родолюбиво дело, което не е секвало за миг и в най-тежките дни и години от превратната ни история”. Така започва обръщението си за 24 май Негово Светейшество българският патриарх Неофит, публикувано от Българската патриаршия.

  “Нашата писменост и книжнина са определящ, неотменим елемент от християнската ни и народностна идентичност”, допълва патриарх Неофит.

  “С отеческа любов се обръщаме днес към хората на духа: учени и изследователи, творци в различните сфери на българската култура и изкуство, поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци и не на последно място нашите преподаватели – на всички равнища от образователната ни система. Всесърдечно приветстваме всички ученици и студенти, с благопожелание за успехи в учението и принасяне на добри плодове от усвоените знания”, продължава тържественото слово.

  Негово светейшество пожелава в обръщението си: “Пазете заветите на славните ни предци и всякога помнете, че сред всичко онова, което е допринесло за съхраняването и оцеляването ни като народ”.