fbpx
More

  Пътни строители отново излязоха на протест

  Пътни строители излязоха отново на протест. Те се събраха под прозорците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където собственици на фирмите ще се срещнат със служебния министър арх. Виолета Комитова.

  Въпреки уверението, че държавата ще плати 9 млн. лв. на строителния бранш, те отново са навън. С викове: “Дайте ни парите, нищо повече!” и лозунги “Всеки труд трябва да се заплаща”, “Да си пътищар е гордост, а не унижение”, работници поискаха дължимите суми от ведомството.

  Част от протестиращите казаха, че към момента нямат забавяне на заплатите си, но се притесняват да не останат без работа в бъдеще време и да им се налага да търсят нов начин за препитание.

  Зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков каза, че държавата няма възможност да плати всичко, което е свързано с пътната поддръжка, защото бюджетът за тези дейности е бил изчерпан още с началото на първия служебен кабинет. Предложението е да се намери разумно решаване на периода, през който ще се платят средства, които държавата дължи. Те са за около 940 млн. лева.

  “Ако сега се дадат тези пари през бюджета, това значи да бъде блокирана пътната поддръжка за години напред. Затова предложението на Министерството е да се стигне до споразумение, по което дължимите от държавата средства да се изплащат в разумен период напред – през Бюджет 2022, Бюджет 2023, както се договорим”, каза той и подчерта, че не е възможно близо 1 милиард лева да бъдат отделени в края на 2021 г., за да се платят всички задължения към пътностроителния бранш.


  Граматиков припомни, че за поддържането на пътищата тази зима са осигурени сто милиона лева.