28.11.2022 | понеделник | 18:12

Пътни строители отново излязоха на протест

Публикувано:

Сподели поста:

Пътни строители излязоха отново на протест. Те се събраха под прозорците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където собственици на фирмите ще се срещнат със служебния министър арх. Виолета Комитова.

Въпреки уверението, че държавата ще плати 9 млн. лв. на строителния бранш, те отново са навън. С викове: „Дайте ни парите, нищо повече!“ и лозунги „Всеки труд трябва да се заплаща“, „Да си пътищар е гордост, а не унижение“, работници поискаха дължимите суми от ведомството.

Част от протестиращите казаха, че към момента нямат забавяне на заплатите си, но се притесняват да не останат без работа в бъдеще време и да им се налага да търсят нов начин за препитание.

Зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков каза, че държавата няма възможност да плати всичко, което е свързано с пътната поддръжка, защото бюджетът за тези дейности е бил изчерпан още с началото на първия служебен кабинет. Предложението е да се намери разумно решаване на периода, през който ще се платят средства, които държавата дължи. Те са за около 940 млн. лева.

„Ако сега се дадат тези пари през бюджета, това значи да бъде блокирана пътната поддръжка за години напред. Затова предложението на Министерството е да се стигне до споразумение, по което дължимите от държавата средства да се изплащат в разумен период напред – през Бюджет 2022, Бюджет 2023, както се договорим“, каза той и подчерта, че не е възможно близо 1 милиард лева да бъдат отделени в края на 2021 г., за да се платят всички задължения към пътностроителния бранш.


Граматиков припомни, че за поддържането на пътищата тази зима са осигурени сто милиона лева.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Започва електронното гласуване за Седмите годишни награди в туризма – 2022 г.

От днес, 28.11.2022 г., 12.30 часа, стартира електронното гласуване за седмите Годишни награди в туризма – 2022. Онлайн...

Иван Шишков: Решението на Конституционния съд за парите на пътните фирми не ме учудва

Решението на Конституционния съд за парите на пътните фирми не ме учудва. Още преди да стана министър, бях...

Парламентът трябва да използва предоставеното време за решаване на проблемите, които пряко засягат българските граждани

Румен Радев проведе консултации за съставяне на правителство с представители на парламентарната група на „Български възход“ Предоставих достатъчно време...

Задържат под стража 45-годишна адвокатка за извършената измама

По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража 45-годишна адвокатка за извършена измама. Д.М. е привлечена към...