Агенция “Пътна инфраструктура” все още дължи над 650 млн. лева на фирми, изграждащи пътища, съобщават от бранша, цитирани от “Дарик”. 130 млн. са задълженията по дейностите, свързани с пътната безопасност. Те са изплатени почти на 100%. Изчистени са и 50% от средствата за фирмите, извършващи текущи ремонти. От тези пари обаче в бранш не е останало почти нищо. Фирмите са внесли над 200 млн. ДДС, изплатени са и вноските към банки и лизингови къщи, твърдят те.

Старите дължими суми са около 520 млн. лева за вече извършени дейности и още 1.2 млрд по започнатите нови участъци по пътната мрежа, които парламента е разпоредил да бъдат свършени. 

“Общо около 1.7 млрд, няма платени 3 млрд. Никой в това правителство няма намерeние да плаща на пътностроителните фирми, най-вероятно защото в бюджета няма пари. Не можем да намерим друго обяснение”, обясни инж. Стефан Чайков, председател на Браншовата камара „Пътища“.

Той посочи, че зад бранша по цялата верига стоят над 100 хиляди души, които разчитат на тези пари.

На 20 април НС “санира” нашите договори, разпореждайки на АПИ да разплати 50% от тези дейности, заявиха от бранша.

“Тогава премиерът обеща, че в 3 – седмичен срок ние ще си получим парите. Направи го за да накара фирмите да започнат да ремонтират пътните участъци, които се вижда, че са в безобразно състояние. Не може АМ Тракия да се обезопасява с пластмасова преграда”, каза още Стефан Чайков

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here