3.8 C
София
петък | 03.12.2021 | 05:20:40
3.8 C
София
петък | 03.12.2021 | 05:20:40

Пътни строители изринали масови български военни гробове в Северна Македония заради магистрала

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов поиска служебният външен министър да потърси обяснение от северномакедонския посланик

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Костите на около 400 български войници от Първата световна война, положени в масови гробове на територията на Република Северна Македония, са били изринати от строителни машини при изграждането на пътна инфраструктура край село Дреново, близо до град Кавадарци.

Според председателя на фондация „Македония“ Виктор Стоянов властите в Скопие не са информирали военното министерство в София и Българската православна църква. Стоянов определя случилото се като нарушение на Женевската конвенция, която позволява на всяка държава да има свои паметници и гробни места на свои войници на територията на чужда държава, без значение от каузата на войната. Той подготвя и протестно писмо, което ще изпрати до институции в Северна Македония, до българското посолство в Скопие и до ООН.

Междувременно лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов поиска от българското външно министерство да привика посланика на югозападната ни съседка и да изпрати нота до дипломатическите представителства на европейските страни в София.

„Държава, която не спазва официално подписани документи, какъвто е Договорът за приятелство, и не зачита елементарни, общочовешки, християнски ценности и която потъпква правата на българските граждани на своя територия, няма място в ЕС!“, написа Каракачанов във Фейсбук и обясни, че българските власти трябва да дадат гласност на случая особено към държави, които подкрепят приемането на Северна Македония в Европейския съюз.

Каракачанов определя информацията като „грозно поругаване“, което „потвърждава тезата, че с антибългарския рецидивизъм на Скопие не може и не трябва да се правят компромиси“.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук