fbpx
More

  Пътни строители изринали масови български военни гробове в Северна Македония заради магистрала

  Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов поиска служебният външен министър да потърси обяснение от северномакедонския посланик

  Костите на около 400 български войници от Първата световна война, положени в масови гробове на територията на Република Северна Македония, са били изринати от строителни машини при изграждането на пътна инфраструктура край село Дреново, близо до град Кавадарци.

  Според председателя на фондация „Македония“ Виктор Стоянов властите в Скопие не са информирали военното министерство в София и Българската православна църква. Стоянов определя случилото се като нарушение на Женевската конвенция, която позволява на всяка държава да има свои паметници и гробни места на свои войници на територията на чужда държава, без значение от каузата на войната. Той подготвя и протестно писмо, което ще изпрати до институции в Северна Македония, до българското посолство в Скопие и до ООН.

  Междувременно лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов поиска от българското външно министерство да привика посланика на югозападната ни съседка и да изпрати нота до дипломатическите представителства на европейските страни в София.

  „Държава, която не спазва официално подписани документи, какъвто е Договорът за приятелство, и не зачита елементарни, общочовешки, християнски ценности и която потъпква правата на българските граждани на своя територия, няма място в ЕС!“, написа Каракачанов във Фейсбук и обясни, че българските власти трябва да дадат гласност на случая особено към държави, които подкрепят приемането на Северна Македония в Европейския съюз.

  Каракачанов определя информацията като „грозно поругаване“, което „потвърждава тезата, че с антибългарския рецидивизъм на Скопие не може и не трябва да се правят компромиси“.