fbpx
19.1 C
София
12 август 2022 | петък | 02:17

Пътни строители: 100 000 души сме заплашени да останем на улицата, ако държавата не се разплати

"Не уволняваме все още никой, защото се надяваме на споразумение", заявяват от бранша

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Масови съкращения, социално напрежение и протести пред новия парламент. Такава картина рисуват представителите на пътностроителните компании в страната, ако не получат парите си за ремонти и поддръжка на пътната инфраструктура.  

“Не сме освободили още никой, защото разчитаме на споразумение, но икономическата логика е голяма, ако няма с какво да плащаш. Никой не иска да освободи и един човек”, заявява инж. Стефан Чайков, председател на браншова камара “Пътища” в интервю за БНР. Пътните строители вярват, че има как да получат парите си и без наличие на функциониращ парламент. Според тях това може да се случи със средства от бюджетния излишък, чрез решение на Министерски съвет. По думите им подобен подход няма да създаде прецедент, защото вече се е случвало при предишни правителства. Чайков заявява, че браншът има готовност да протестира и пред новия парламент, ако това означава да бъдат задоволени икономическите му нужди и искания.  

“Ако се наложи ще окажем натиск на парламента, за да бъдат взети бързи решения”, категоричен е той. През миналата седмица, по време на петия протест на пътните фирми, бе постигнато споразумение за туширане на напрежението и възстановяване на диалога. Целта е в близко бъдеще да бъдат уточнени детайлите за начина, по който браншът да получи дължимите 62 милиона лева за поддържането на пътната инфраструктура през зимния сезон на 2020г. От гледна точка на държавата обаче, все още има нерешени казуси, които възпрепятстват намирането на взаимноприемливо решение.  

“Държавата е възложител на незаконно строителство. Законът дава пари, а не властта. Те искат пари от властта, без ние да имаме възможност да ги дадем. Ако продължава властта да е над закона, това е много страшно. До скоро властта е била смазала закона”, коментира служебният зам.-регионален министър Иван Шишков. По негови думи без намеса на Народното събрание, исканите средства от пътния бранш не могат да бъдат изплатени. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img