3.12.2022 | събота | 04:34

Пътешествие до Долната земя – геокомплекс „Понорите“

Публикувано:

Сподели поста:

Отправяме се към един феномен, без аналог в България. Чували сте израза „да пропаднеш в дън земя“? В геокомплекс „Понорите“ се случва точно това – спускане в истинска пропаст, цели 25 метра под земята. Ако ви е трудно да си го представите, 25 метра е височината на един 9-етажен блок!

Как да стигнете?

Отправна точка за геокомплекс „Понорите“ е старопрестолната столица Велико Търново. На 23 км северозападно от нея се намира село Мусина – на пръв поглед съвсем обикновено село. То обаче крие истории, които ще ви накарат да настръхнете.

На 400 метра южно от селото се спуска самият геокомплекс. Няма как да го видите от пътя, единственият ви ориентир е дървена беседка, която се издига сред ширналите се ниви. Пред нея има широка отбивка, където да паркирате автомобила си. Към пропастите води добре утъпкана пътека. След няколко крачки се открива метална стълба, която се губи някъде далеч в недрата на земята.

Снимка: Боряна Кръстева

Геокомплекс „Понорите“ – какво е това?

Геокомплексът е съставен от карстови образувания – пропасти, които са без аналог в България. Те са свързани помежду си, като в по-голямата е изградена метална стълба, която слиза до дъното на причудливото образувание. „Пропастите“ – това е другото име, с което са известни „Понорите“.

Какво всъщност е „понор“?

Понор е карстово образувание „проходен въртоп“. Прилича на вертикален комин или шахта, която излиза на повърхността на земята и поглъща (понира) реки, потоци и други надземни води.

Спускане до Долната земя

Ако имате страх от височини, може би това не е вашето място. Ако се осмелите да слезете по металната стълба, не подценявайте удобните обувки, те са задължителни тук. При влажно време стъпалата са много хлъзгави, затова изберете по-слънчев и топъл ден за посещение. При слизане задължително се дръжте за парапета и си гледайте в краката, все пак под вас лежи 25-метрова пропаст!

Щом стигнете до дъното, разбирате защо, освен удобни, обувките ви трябва да са непромокаеми и да не ви е жал за тях. На дъното на пропастта често е влажно и кално. Не се учудвайте, ако видите кости на животни. Не са рядкост случаите, в които изгубили се домашни животни падат в пропастта и до ден днешен. Това, заради което си струва да слезете до долу обаче, е гледката. Поглеждате нагоре и някъде далеч над вас са надвисналите клони на дърветата от Горната земя, а за тях – небето.

Имайте предвид, че долу акустиката е много голяма и всеки звук, и повей на вятъра, зазвучава в пъти по-силно, нека това не ви плаши. Изпейте един рефрен за проба на акустиката (и за кураж) и вече сте готови да се изкачите обратно.

Снимка: Боряна Кръстева

Истории за Долната земя

Ако от това преживяване не ви побият тръпки, историите, които местните хора разказват за пропастите край с. Мусина, ще го направят.

В стари времена жителите на селото се страхували от пропастите и не смеели да ги доближат. Според тях те били портал към Земята на мъртвите – който се спуснел в тях, никога не се връщал. Тайнственият ореол на мястото се допълвал от необичайните звуци, които се разнасяли от дъното на пропастите.

В миналото домашни животни често падали в понорите, а акустиката усилвала и разнасяла жалките им стонове из селото. Те звучали още по-зловещо през нощта, а местните вярвали, че това били мъчителните викове на мъртвите от Долната земя.

Какво още да видите в района?

Докато сте в село Мусина, посетете още няколко интересни места в района – Мусинската пещера с нейната колония от прилепи и римския каптаж, датиращ от II век. Точно по това време е издигнат и древният римски град Николопис ад Иструм от император Марк Улпий Траян (98 – 117 г.) в чест на победата му над даките (106 г.). Останките на Никополис ад Иструм се намират само на 30 км североизточно от село Мусина.

На 10 км в източна посока пък е село Хотница и прочутият Хотнишки водопад, който е изключително леснодостъпен. Така в рамките само на един ден може да посетите цели 5 забележителности в района на село Мусина. Приятни пътешествия и не забравяйте за удобните обувки!

Боряна Кръстева
Боряна Кръстеваhttp://www.newsone.bg
Боряна Кръстева е журналист с богат опит в дигиталните медии. От 2014 г. поддържа „Пътеписаници“ – личен блог за пътешествия. Автор е на книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“, в която вдъхновява да опознаем родината през местните легенди и фолклор. През 2018 г. е лектор на TEDxStaraZagora. Завършва „Журналистика“ и „Реклама и публична комуникация“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За себе си казва, че е пътешественик по душа и разказвач по призвание. Тя е човекът, който ще ви отведе до най-интересните кътчета на България!
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...