fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:58

Патарински Live: Нужно ли е да се приемат по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори – говорят депутатите (Видео)

Трябва нов по-строг Закон за движение по пътищата - около тази позиция се обединиха народните представители след жестоката катастрофа на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади момичета

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Нужен е нов по-строг Закон за движение по пътищата – около тази позиция се обединиха депутатите след жестоката катастрофа на бул. “Черни връх”, при която загинаха две невинни млади момичета. Народните представители изложиха позициите се как това трябва да се случи в ефира на предаването “Патарински Live” по News One.

“Трябва нов закон за движение по пътищата. Промени в Наказателния кодекс”, смята независимият депутат Иво Атанасов. 

Според Милен Матеев от “Продължаваме промяната” тежкият пътен инцидент ясно е показал, че корупцията може да убива.

“Не мисля, че проблемът е в законодателството. Мисля, че проблемът е в прилагането на законодателството. Тази трагедия, която се случи, показва, че корупцията убива, не като метафора, а наистина убива”, заяви Матеев. 

Георги Свиленски от БСП смята, че санкциите срещу шофьори, качили се зад волана след употреба на алкохол и наркотици, трябва да бъдат завишени.

“Със сигурност има нужда от ново законодателство. Това е моя позиция от години. Трябва да се направи нов Закон за движение по пътищата, защото, този който действа в момента е неактуален, кърпен сто пъти, самите водачи не знаят как да го изпълняват, самите проверяващи не знаят как да го контролират. По-важно е обаче манталитета на шофьорите и гражданите, търпимостта ни като общество при такъв тип управление”, подчерта социалистът.

“Рестрикциите срещу пияни и дрогирани шофьори трябва да бъдат максимално тежки. Едно наказание има смисъл, тогава когато е възпиращо, да бъде тежко, но да бъде и неизбежно. Когато се предлагат строги закони, юристи идват в парламента и обясняват, че това не било правилно и хуманно. Затова този разговор трябва да се води в обществото, иначе си го водим от катастрофа на катастрофа, което е ужасно. Закон ще има, когато цялото общество се обедини и законотворци, и юристи, и граждани около това, че това е голям бич, че загиват хора, остават инвалиди. Травматизма и щетите, и социално-икономическите последици са много по-големи, така че тази борба има поддръжник в мое лице”, заяви той. 

Свиленски коментира и информацията за замесени полицаи, които са покровителствали Георги Семерджиев, който причини фаталната катастрофа на бул. “Черни връх”.

“Тук стигаме до корупцията, затова и приоритет на правителството, което действаше до момента, беше корупцията, защото там са всичките проблеми. Корупцията може да се бори от некорумпирани хора, личности с морал, със съвест и такива, които не вземат пари. Корумпиран човек няма как да води борба с корупцията. Мисля, че Бойко Рашков е точно такъв човек, който е показал, че може да се бори, че не се продава и че е безкомпромисен”, категоричен е председателят на ПГ на БСП. 

Според Петър Петров от партия “Възраждане” пропуските са в контрола. “Попитах Бойко Рашков къде е проблемът? Дали е в законодателството или единствено в службите, които осъществяват контрола. Оказа се, че проблемът е комплексен – от една страна ние трябва да променим законодателството в изключително прогресиране на санкциите. Считам, че санкциите са изключително ниски. Санкциите не превентират последващи подобни инциденти”, посочи юристът. 

“Всеки се оправдава с това, че съгласно закона не е изискуем арест за съответно лице, дори ако е имала десет, двайсет, четиридесет наказателни постановления. Да не забравяме и такива, които са издадени след употреба на наркотици – нещо, което е много опасно. Не бива да позволяваме лице, което има петдесет наказателни постановления, на което му е отнета шофьорската книжка за употреба на наркотици, което е отказало да дава тест за наркотици, което е с фалшива чужда книжка, което е с фалшиви регистрационни номера. Какво трябва да чакаме повече и какъв трябва да бъде този контрол, че да отдели това лице от обществото. Изглежда малко радикално, изглежда като тежка санкция, но истината е, че такива хора, които трябва да се работи и да работят специалисти психиатри, и психолози. Такива хора трябва на първо място да бъдат отделени от обществото, защото в противен случай загиват невинни жертви. Това е първото, което трябва да се направи. Очевидно този човек смята, че е над закона – дали ще си сложи синя полицейска лампа много пъти след употреба на наркотици или няма да спира на червен светофар, той трябва да бъде отделен от обществото. По какъв начин ще стане – това вече е въпрос на технология, но трябва да се случи”, заяви депутатът от “Възраждане”.

“Затворът само като санкция, лишаването от свобода не поправя човека. Поправя го последващата пробационна програма, която трябва да се извършва върху него, за да може да той да разбере, че това, което прави, убива други хора и той не трябва да го прави повече. Като говорим за примера на други държави, знаем, че в САЩ за подобни нарушения веднага влизат в затвора от 6 до 8 месеца – говорим само, когато са те хванати с наркотици, а тук им даваме едни условни присъди, което е подигравка с цялото ни общество. Там има пробационните служби в продължение на месеци и години работят индивидуално с този престъпник, който е излязъл от затвора, за да може той да се поправи. Това в България не се прави и виждаме един човек, който чувства, че е безнаказан, чувства, че е над закона и продължава да прави същото, а резултатите са плачевни”, категоричен е Петров.

“Ние от законодателната власт не сме си свършили работата, тъй като не сме предвидили законодателен контрол, законодателна превенция – регулярно да проверяваме такива хора пет пъти в седмицата. Не сме си свършили работата, като не сме въвели санкции, защото каквото и да си говорим в ХXI век хората се интелигентни и разбират, че тежката санкция, че един възможност за 20 или 30 години лишаване от свобода наистина ще спре някои да се качи пиян или дрогиран зад волана”, смята Петър Петров.

“Трябва да гледаме комплексно на нещата. Ако се съсредоточаваме само върху фигурата на извършителя, не мисля, че ще стигнем до истинските причини, защото дали ще е този или онзи, който преди две години уби журналист, дори да се докаже, че непредумишлено го е направил, проблемът е комплексен в цялата държава и в липсата на адекватни закони, които на първо място да възпрепятстват подобни практики, след това да бъде спрян този човек при десетото нарушение и да бъде възпрепятствано качването му в МПС”, заключи той. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img