2.12.2022 | петък | 01:32

Първият в България такин вече може да се види в Софийския зоопарк

Публикувано:

Сподели поста:

Мъжкият такин Рол е най-новият обитател на Зоологическа градина – София. Застрашеният вид тревопасно животно пристигна в края на ноември от Щутгарт и вече може да бъде видян в обновеното му обширно заграждение с алпинеум в сектор „Тревопасни животни“, съобщиха от столичния зоопарк. Такинът е родственик на овцете и козите, има красива дълга козина, която го предпазва от студа  и характерни рога, които и двата пола притежават. Такинът обитава скалисти местности и е добър катерач и новото му заграждение е съобразено с тези изисквания на вида.

Рол е роден е на 13 февруари 2016 г., в зоопарка в Антверпен и пристигна в България по линия на Европейската програма за застрашени видове (EEP) за такините, в която „Зоологическа градина – София“ членува. Предстои в столичния зоопарка да пристигнат още две женски.

Такините са стадни животни, които обитават открити пространства в източната част на Хималаите. Рол принадлежи към редкия подвид „такин мишми“, който е в категория „Уязвим“ в Световната червена книга. Такините са застрашени от изчезване в природата, като основните заплахи за тях са загубата на местообитания и бракониерството. Такинът е националното животно на Бутан.

„С обогатяването на зооколекцията ни с този интересен и застрашен вид столичния зоопарк продължава дългосрочната си стратегия да се развива и да осъществява своята консервационна дейност за опазване и размножаване на редки и ценни видове животни. Това е възможно именно чрез програмите за застрашените видове на Европейската асоциация на аквариумите и зоопарковете (ЕАЗА), като ние участваме в 14 от тях. Такива програми има за такини, снежни леопарди, египетски и черни лешояди, ягуари, гибони, лъвски макаци, бърнестите мечки, антилопите адакс и др. И най-важното е, че българските посетители и най-вече децата ни могат да видят тези изключително ценни животни от цял свят само тук в столичния зоопарк.“, каза ланд. арх. Добромир Бориславов, директор на „Зоологическа градина-София“.

В края на ноември зоопаркът получи още няколко нови екзотични животни – пристигнаха 4 млади ръждивоврати кенгура (валаби на Бенет) и един женски сервал на име Сифра от зоопарка във Веспрем, както и една впечатляваща птица – смееща се „кукабура“, която е родена в зоопарка в Краков.

Животните вече се адаптираха и се чувстват добре в новите условия. Посетителите на зоопарка могат да видят освен такина Рол и кенгурата във външните им заграждения в сектор „Тревопасни животни“, докато кукабурата и сервала са във вътрешни отопляеми помещения, защото са топлолюбиви. Припомняме, че вътрешните помещения на зоопарка са затворени заради спазване на задължителните противоепидемични мерки.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху