fbpx
More

  Първият руски войник, изправен пред украински съд за военни престъпления, поиска прошка

  Това съобщи журналист на Франс прес, присъстващ на съдебното заседание в Киев

  Първият руски войник, изправен пред украински съд за военни престъпления от началото на руската инвазия в Украйна, поиска днес прошка от вдовицата на убития от него украински цивилен.

  Това съобщи журналист на Франс прес, присъстващ на съдебното заседание в Киев.

  “Зная, че не можете да ми простите, но ви моля за прошка”, каза 21-годишният сержант Вадим Шишимарин, по време на разговор с Катерина Шелипова, вдовица на 62-годишния мъж, когото руският войник призна, че е убил в село в Североизточна Украйна на 28 февруари, допълва БТА.

  Седем седмици на разрушителни боеве по-късно Киев смята, че броят на убитите руснаци е 27 хиляди. Според мнозина военни и анализатори от западни страни бройката, която Украйна съобщава, е силно завишена, а тази, която дава Москва – силно занижена.

  “Русия вероятно е понесла загуби в размер от една трета от сухопътните сили, които ангажира през февруари”, заяви в неделя британското министерство на отбраната, като това ще рече 50 хиляди ранени или убити руски войници.

  Ако следваме пропорцията от един убит на трима ранени, за която Москва призна в началото на конфликта, ще се получи, че за по-малко от три месеца са загинали 12 500 руски войници. Брой на убитите, който наближава този на 15-те хиляди съветски войници, загинали за едно десетилетие във войната в Афганистан (1979-1989 г.), която стана причина за национална травма.