fbpx
15.8 C
София
5 юли 2022 | вторник | 06:18

Първите доставки украинско зърно пристигнаха в Литва

Украинският износ на зърно през първите 10 дни на май е повече от наполовина по-малък спрямо количествата, изнесени през същия период на миналата година

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Литва е получила първите доставки с влак на зърно от Украйна, които трябва да бъдат изнесени от литовското пристанище Клайпеда. Това съобщи държавният жп оператор Ел Ти Джи, цитиран от Ройтерс. 

След като пристанищата на Украйна бяха блокирани от руската инвазия, страната, голям производител на зърно, бе поставена в невъзможност да изнесе близо 25 милиона тона, което доведе до скок в световните цени на храните. 

Украйна бе принудена да транспортира количества през западната си граница, разчитайки на ограничен жп капацитет и малки пристанища на река Дунав. 

Очакваме увеличаване на този транспорт до посрещане на по един влак всеки ден от Украйна, всеки натоварен с до 1500 тона зърно и други селскостопански стоки, за износ през пристанището Клайпеда, каза говорителят а литовската жп компания Мантас Дубаускас. 

Той не очерта график за този план. Влаковете стигат до Литва през Полша, допълва БТА. 
   
Украинският износ на зърно през първите 10 дни на май е повече от наполовина по-малък спрямо количествата, изнесени през същия период на миналата година – около 300 000 тона спрямо миналогодишните 667 000 тона. 

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here