3.12.2022 | събота | 05:00

Първата група от юбилейната българска антарктическа експедиция вече е на борда на кораба „Janequeo“

Публикувано:

Сподели поста:

След десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция вече е на борда на чилийския военен кораб „Janequeo“.

След броени часове българите ще отплават към Антарктида. Това съобщава директорът на Българския Антарктически институт проф. Христо Пимпирев, на фейсбук страницата на института.

След четири денонощия плаване през Магелановия проток, пролива на Бийгъл и през най-бурните води на Земята – в пролива на Дрейк, полярниците ни ще достигнат о-в Ливингстън и ще подготвят базата ни „Св. Кл. Охридски“ за новия юбилеен антарктически сезон, се посочва още в съобщението.

Втората група български антарктици е съставена 11 учени, които ще отпътуват към „ледения“ континент през януари следващата година.

По-рано проф. Пимпирев, изрази надежда, че през октомври 2022 г. към българската база на о. Ливингстън ще се отправи новият военен научноизследователски кораб “Св.св. Кирил и Методий”. В момента плавателният съд преминава през задължителен ремонт, което е причината нашата експедиция отново да използва транспорт на партньорски държави като Аржентина, Чили, Испания, Португалия или Бразилия.

„Антарктида е наука, външна политика, екология. Антарктида е бъдещето на човечеството“, каза проф. Пимпирев.

Според него българите се ползват с авторитет на уважавана “полярна нация”, а тяхната дейност, както и работата на другите учени на „белия“ континент, е от полза за цялото човечество.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...