30.11.2022 | сряда | 02:15

Партия МИР се обяви против удължаване на концесията на „Софийска вода“

Публикувано:

Сподели поста:

Партия МИР е категорично против да се удължава концесията на „Софийска вода“. Това заяви днес председателят на партия МИР Симеон Славчев, който е бивш общински съветник в Столичния общински съвет. Повод за това е внесения в СОС доклад с искане за удължаване на концесията на „Софийска вода“ АД.


„Категорично се противопоставям на удължаването на концесията на „Софийска вода“ и на начина, по който се прави – на тъмно, без публично и обществено обсъждане и без икономическа обосновка. Призовавам вносителите на доклада Прошко Прошков, Николай Стойнев и Пеню Пенев незабавно да го оттеглят и мотивите ми за това са многобройни: 1) не е направен обстоен преглед на изпълнението на задълженията на концесионера до момента, 2) дават се цени на водата без да е представен и да е одобрен от КЕВР бизнес план, 3) не е направено публично обсъждане за удължаване на концесията след 2025 г. и 4) не е взет предвид проектът на Закона за ВиК, изготвен от МРРБ. Друг основен мотив е, че срещу „Софийска вода“ и концесионера има текущи досъдебни производства за административни и финансови нарушения“, това заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Припомняме, че като общински съветник Славчев разкри корупционна схема на „Софийска вода“ АД, свързана със сериозни нарушения при провеждането на обществена поръчка за избора на коагулант за пречистване на питейната вода на София. През 2019-та година той изнесе факти за нарушения при проведена обществена поръчка за продукт, с който да се пречиства водата на София. Тогава Славчев пусна сигнал до прокуратурата и тя образува досъдебно производство по случая.

„Тук е мястото да попитам прокуратурата защо близо 3 години след като тя образува досъдебно производство по моя сигнал за проведената от концесионерът „Софийска вода“ АД обществена поръчка, все още няма никакъв резултат. Смятам, че докато не приключи досъдебното производство за тази скандална обществена поръчка и българското общество не разбере цялата истина, не трябва да се предприемат никакви действия за удължаване на концесионния договор с „Веолия“ под никаква форма. Смятам също така, че изготвеният доклад от общинските съветници е манипулативен и прикрива редица нарушения на концесионера „Веолия“. Искането за удължаване на концесионния срок на „Софийска вода“ АД трябва да стане след актуализация на Националната стратегия за ВиК отрасъла и приемането на Закона за ВиК, които се разработват в момента от МРРБ. Също така смятам, че задължително трябва да се проведе и обществено обсъждане с всички заинтересовани страни. Софиянци са тези, които трябва да кажат, дали искат да се удължи или съответно да се прекрати концесията на „Софийска вода““, зави още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.


Той внесе днес в Столична община възражение против удължаване на концесионния договор с „Веолия“ без публично обсъждане и призова софиянци да се противопоставят и да излязат на протест срещу готвеното на тъмно удължаване на концесията на „Софийска вода“.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...